Vender kostpyramiden rigtigt?

Mødte i går læge og forsker Kris Verburgh, der udkommer med bogen “Timeglasmodellen” i Danmark. Han har mange videnskabelige forklaringer på sine anbefalinger. Og det er vel og mærke ikke på små undersøgelser han bygger sin evidens. Og ja, det er ikke kun evidens, der har indvirkning på, hvordan anbefalingerne lyder. Der er også politik…

Details

Dagens tanke

Her i disse feriedage, hvor der er mulighed for at sove lidt mere end normalt, har jeg tænkt lidt over det med evnen til at falde i søvn. At finde roen og ikke mindst den fornemmelse jeg har, når jeg skal til at sove. Det er ingen hemmelighed, at jeg (nok som de fleste) sover…

Details

Sara Samucha til opfølgning. Læs svar på de spørgsmål hun stiller (myter) og bliv klogere:)

Har haft Sara Samucha til opfølgning på hendes personlige træningsprogram. I den forbindelse havde hun en række spørgsmål om, hvordan træningen kan optimeres. “Derefter talte vi lidt om energi- omsætning og lav intensitets- træning kontra træning med høj intensitet. Ifølge Lotte, er det optimale at træne tre gange om ugen med høj intensitet. Medmindre man…

Details

Cola og sukker

Ved ikke om du har læst artiklen om manden, der drak ti colaer. Synes som sådan ikke artiklen er spændende, men anbefaleringer kan du bruge. Dem har jeg sat ind nedenfor. Bemærk også at her sammenlignes saftevand med sodavand, når vi taler børn og sukkerindtag. Læs artiklen her Når børn spiser sundt og varieret, bør…

Details

Portobello opskrift

Glemte så lige at sætte teksten ind inden jeg trykte send. Må heller lukke computeren ned for i dag. God weekend:) Har lavet denne skønne efterårs ret i dag, måske den kan inspirere:) En stor portobello svamp fyldes med gedeost, drysses med timian og hakkede mandler. Ind i ovnen på 200 grader i 10 minutter.…

Details

En opskrift fra mig til dig:)

Har lavet dette improviseret brød flere gange nu med stor succes. Derfor deler jeg opskriften med dig:) Det smager som franskbrød og er lige så sundt som rugbrød. Jeg bruger det i madpakkerne, til sandwich, til morgenmad etc. Og har lige spist det med gravad laks på, hvilket var et virkelig stort hit. Normal hører…

Details

Sukrin er:

Sukrin som i fagterm hedder Erythritol eller E968, fremstilles ved en gæringsproces og er en naturlig sukkeralkohol. Forskningen viser, at man kan klare doser af E968 i op til 1g/ kg. kropsvægt og at ca. 90-94% udskilles via urinen. Resten overføres til tyndtarmen og fermenteres af mikroorganismer. Forskningen viser ydermere, at der ikke er set…

Details

Væske

Drik vand. 50–60 procent af din vægt består af vand. Det transporterer affaldsstoffer væk fra kroppens celler og holder fordøjelsessystemet i gang. Den ilt og de næringsstoffer, som cellerne bruger til at skabe energi, bliver også optaget fra væsken uden om cellerne. Dehydrering betyder, at kroppen ikke har den mængde væske i sig, som den skal…

Details

Hvad er din timeløn?

Når det kommer til træning, skal du altid stille dig selv spørgsmålet: „Vil jeg arbejde til 100 kr i timen eller 500 kr i timen?“ Den intensitet du udfører din træning med, rummer nemlig svaret. Og når du alligevel har afsat en time af din travle hverdag til at gå i træningscenteret, så sørg for at få så…

Details

Steg i smør eller kokosolie

Jeg anbefaler altid, at man steger i smør eller kokosolie, fordi disse typer fedt er rig på mættet fedt, som kan holde til stegetemperaturen uden at ændre kemisk struktur og blive usunde. Raps- og olivenolie er ikke velegnet til høj opvarmning og derfor stegning. Det skyldes, at de netop er rige på de sunde flerumættede fedtsyrer, som risikerer at danne…

Details

Juice

Juice af frugt og grøntsager er et sundt alternativ til sodavand og andre søde drikke. Men det er ikke en fast del af din sunde daglige kost, for frugt og grønt skal spises, ikke drikkes. Når du tygger et æble eller en gulerod, udskiller du nogle vigtige fordøjelsesenzymer i mundhulen, som hjælper med at fordøje maden efterfølgende. Hvis…

Details

Ikke mindre end en genial oversigt!! Sådan får du de rigtige næringsstoffer. Af læge Marie Louise von Sperling

Læge Marie Louise von Sperling har lavet ikke mindre end en genial oversigt over, hvordan du får tilført de vigtige næringsstoffer fra frugt og grønt. Hun skriver: “Spis eller drik mindst 5 farver om dagen. Her er eksempler på 5 farver og 25 forskellige muligheder. GRØNT Spinat, broccoli, grønkål, persille og squash ORANGE Gulerod, papaja,…

Details

5:2 Kuren – Virker – Virker ikke?

Anders Nedergaard PhD i muskelbiologi har skrevet et meget interessant indlæg om 5:2 – fastekuren. Som jeg har skrevet i bogen med Anders Lund Madsen, så virker alle kurer, hvis du holder dem. Netop fordi de fleste kurer, når de overholdes, skaber et energiunderskud. Anders Nedergaard argumenterer: “Mit ærinde er ikke at sige at 5:2…

Details

Drik mellem dine måltider

Drik vand før og mellem dine måltider og ikke til måltiderne, som mange er vant til. Vand skal ikke bruges til at „skylle“ maden ned med. Det skal det spyt og de enzymer, du udskiller ved at tygge maden, til den er flydende. Desuden kan det hjælpe dig til at opdage, hvornår du ikke er sulten længere, og…

Details

Fedtfattigt eller?

På vores facebook side har der været nogle kommentarer efter jeg lagde læge Marie Louise von Sperlings indlæg om hud og kost ud. Marie Louise har skrevet en fin kommentar, som jeg synes er værd at læse. Dette fordi, diskussionen om fedtfattigt ikke kun er relevant i forhold til huden, men i kosten relevant. Der…

Details

Eksempel på interval træning

Der er mange som spørger mig, hvordan jeg sammensætter intervaltræning. Det gør jeg på mange forskellige måder. Har netop lavet et program til en af medlemmerne. En mand i virkelig god form. Blot til inspiration til antal og længde:) Bemærk øgningen i intensitet, når intervallet gøres kortere:) 16 km/t med 4 procent stigning i 2…

Details

Hvordan ser din kost ud?

Inden opstarten på Boot Camp beder jeg deltagerne indsende eksempel på deres kostindtag. Nedenfor ser du et eksempel fra en af de mandelige deltagere. Kigger jeg på de 3 dage sammenlagt ligger energifordelingen på 50% kulhydrat, 36% fedt og 14% protein og i alt 144,5g alkohol. Det er jo som sådan ikke helt galt, altså…

Details

Færdiglavet lasagne

En færdiglavet lagsagne indholder kun 8 procent oksekød og 26 procent tomat, og 26 procent vand. Der er altså sparet på de råvarer, man normalt forbinder med lagsagne. Når/hvis du køber færdiglavet mad så hold øje med, hvad det indeholder. Også af tilsætningsstoffer. Når du har tid og overskud, så lav det selv. Så opnår…

Details

Smør er sundt!

  Du har allerede sikkert hørt dette. Ikke mindst i programmet med Christian Bitz. Her er en artikel fra New York Times som er ret interessant.   Du kan læse hele artiklen nedenfor hvis du ønsker.   Pointerne er, at der ikke er noget evidens for at mættede fedt øger risikoen for hjerte-kar sygdomme. At der…

Details

Laks eller kage?

Har netop været i Magasin med børnene. Vi kører ned af rulletrappen og “ruller” praktisk talt ind i Claus Meyers bageri og cafe. Ikke rigtig sulten, men lidt sulten og på vej ind for at købe lækkert aftensmad. Børnene vil gerne have en kage. Det får de. Kagerne ser virkelig gode ud, og jeg har…

Details

-Pas sengetiderne – Hold dig fra rygning/tobak -Drik rigeligt med vand – Dyrk regelmæssig fysisk aktivitet – Spis mindst 400 g grønt og 200 g frugt dagligt – Spis fiskeolie – Drik alkohol i moderate mængder – tænk sig i følge ny undersøgelse mener 40% af den danske befolkning at de drikker meget….hvilket egentlig også…

Details

Madens historie

Sidder og læser om mad og madens historie i en gammel artikel fra Berlingske fra august 2013. Virkelig interessant og sætter alt det med kostteorier, og hvad der er rigtigt og forkert i relief. Har trukket de interessant pointer ud til dig. Læs uddrag her: “I 1913 var madens kalorieindhold det vigtigeste kvalitet i en…

Details

Kostplan til mand og kvinde

Har netop udarbejdet disse to kostplaner til et ægtepar. Møder flere kvinder der føler, at de til nogle måltider spiser lige så meget som deres mand. Der er forskel på vores forbrænding udfra vores køn, højde og drøjde. Ja, og dernæst udfra hvormeget vi bevæger os naturligvis. Men her har du i hvert fald et…

Details

Lav for meget mad

Ja, har sagt det gør, men siger det lige igen. En rigtig god løsning til den sunde livsstil er at lave for meget mad, og dermed have left-overs til dagen efter. Det gør det så meget nemmere, at få det rigtige mad. Min frokost i dag er det samme som jeg spiste til aften i…

Details

Er du snack sulten?

Ja, så skyldes det, at du ikke får nok “rigtig” mad. Dermed mener jeg, at du skal sammensætte en tallerken 3 gange om dagen, hvor du indtager animalsk protein i form af æg, kylling, yoghurt, fisk, pølser etc. Dertil en halv tallerken med frugt og grønt. Maks. to stykker frugt om dagen og gerne en…

Details

Intensitet

Alle mine bootcampdeltagere kommer i langt bedre form på kort tid, fordi de hver især træner på deres eget niveau for høj intensitet. Høj intensitet er individuelt, og den ideelle måde at få det konkretiseret på, er ud fra en kondi- og styrketest (som kan udføres af professionelle trænere og fysioterapeuter). Men du kan også bruge Borg-skalaen til…

Details

Er tun på dåse ok?

Det spørgsmål har jeg fået. Synes det er lidt svært at finde noget prævis om emnet. Jeg spiser selv en del tun og er ikke som sådan bekymret, men det er jo ikke et ordenligt svar. Men dåsetun fremstilles normalt af mindre tunfisk, og indholdet her er typisk lavere end i for eksempel tunbøffer. Tungmetallerne…

Details

Valget er dit

Valget er dit – konsekvensen ligeså I et land som vores, hvor risikoen for at dø af sult, politivold eller bomber, i næsten alle tilfælde er et aktivt valg, undres jeg over, hvor mange af os der vælger at lægge ansvaret for vores professionelle liv fra sig. Men det er også snublende nemt at skubbe…

Details

Nem, frisk sommerdessert

Skær ananassen i skiver og gril den gylden på begge sider. Serveres med Sweet Liquorice Syrup og/el. Salty Liquorice Syrup og vaniljeis. Pynt evt. med mynteblade. Tip: hvis grillen ikke er tændt, kan ananas-skiverne steges på en pande. Ingredienser 1 frisk ananas Sweet Liquorice Syrup og/el. Salty Liquorice Syrup Vaniljeis

Details

Skal du bruge is i forbindelse med en skade? En gammel myte slås ihjel!

Fysioteraput Simon Kirkegaard har skrevet en fremragende og meget fyldstgørende artikel omkring dette emne. Konklusionen er, at der er i dag intet videnskabeligt bevis findes for brug af is er gavnligt, for andet end at smertelindre. Jeg har her trukket hovedlinjerne op, og ved at klikke videre nedenfor kan du læse hele artiklen. “Alle ”ved” at…

Details

Rundstykke til morgenmad

Her eksempel på hvordan jeg har truffet et (synes jeg selv) godt valg, fremfor at tænke enden eller, når det handler om det sunde valg. Overnatter hos mine forældre. De andre vil gerne have friske rundstykker. Jeg spiser et halvt rundstykke med to skiver ost og to økologiske æg. Og jeg følte mig godt mæt…

Details