NEJ! – du spiser ikke meget mad, fordi ”du elsker mad”!

Af Arndal Spa d. 21. maj 2020

Når jeg kostvejleder, hører jeg ofte folk sige, at de vejer for meget, fordi de simpelthen elsker mad.

Nej! – det er ikke derfor. Du kan godt elske mad uden at tage kæmpe portioner af dine havregryn, spise ti kartofler til sovsen eller tømme chipsposen.

Det er (dårlige) vaner og ofte følelser, der gør, at du spiser så meget.

På min seneste Bootcamp havde jeg en kvinde, der ikke skulle tabe sig, men gerne ville have en sund og stærk krop. Hun startede med at sige, at hun elskede mad, og så forklarede hun, hvor meget hun gik op i råvarer og at finde forskellig smag til maden. Når hun tog på ferier, planlagde hun direkte efter, hvor hun kunne smage noget specielt pasta eller besøge en specifik restaurant. Hendes mængder af mad var simpelthen så fine; hun gik efter at skabe den unikke smag i maden i stedet for bare at få meget mad. Hun gjorde også meget ud af at anrette maden pænt. Også i hverdagen. Hun sendte de flotteste mad fotos.

En af de andre deltagere, som var med, fordi hun gerne ville tabe sig 20 kilo, startede også med at sige, at hun elskede mad. Hun spiste virkelig meget mad – hele tiden og uden at tænke på, hvad hun puttede i munden. Herunder virkelig mange snacks. Så reelt meget mere mellem måltiderne uden at være bevidst om det end til selve hovedmåltider som hende den anden. Hun gjorde det ubevidst for at dulme følelserne, og spiste mere, når hun var stresset eller ked af det. De to kvinder talte om det til et gruppemøde. Havde de to kvinder bagt boller spiste den ene en bolle med både smør og ost. Den anden spiste op til 4-5 boller over dagen. Blot et eksempel.

Så at elske mad og dyrke mad som en hobby betyder på ingen måde, at man bliver overvægtig. Det handler om at gå efter smagen af noget, der udsøgt og lækkert. Det handler om at være bevidst om, hvad du spiser – og nyde det.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentar

 1. Din analyse kunne være bedre og mere tydelig. Hvad er det præcis, du mener, og hvad er forskellen på de to kvinders måde at gå til maden på?

  1. Mange hævder at grunden til at de er overvægtig er fordi de elsker mad. Det var det første begge kvinder sagde i deres introduktion.

   At elske for den ene var at gå op i råvare, smag og udsøgte restauranter. Læs: hun går efter smagen af noget lækkert mere en stor mængde.

   Den anden at spise mere eller mindre dagen lang. Og det handler mere om følelser og at dulme med mad end at elske mad – som en hobby.

   Håber det giver mening.