Er du i balance med din indre termostat?

Af Lotte Arndal d. 4. december 2020

Vi har alle en indre termostat, der gerne skulle regulere og fortælle os, hvornår vi er sultne, hvornår vi ikke er sultne, og hvornår vi er mætte.

Og når jeg siger ”ikke sulten” og ”mæt”, så er der faktisk forskel.

For det kan faktisk være, at du ikke er sulten mere, når du har spist én portion, men at du først føler dig mæt, når du har spist to portioner.

Jeg møder mange voksne, der ikke er i balance med deres indre termostat. Jeg skriver også tit om det; hvordan folk, der i en periode, hvor de har bevæget sig mindre eller har haft travlt på arbejde, så de ikke har haft fokus på andet, fortæller, at de har taget på.

Hvis de havde været i balance med deres indre termostat, ville de have mærket, at de ikke skulle spise lige så meget, som de gør, når de bevæger sig mere. Hvis den indre termostat virker, skal den gerne fortælle dig, at du ikke behøver så meget energi, når du ikke bevæger dig så meget. Eller at du behøver mere, når du bevæger dig mere. 

Vi har alle sammen den indre termostat. Vi er født med den.

Det interessante er, at den termostat bliver påvirket af diverse faktorer. 

Når man sidder og mader et etårigt barn, og det ikke er sultent mere, vil det dreje hovedet og oftest begynde at lege med maden. Du vil simpelthen ikke kunne få mad ned i et lille barn, der ikke vil have mere. Det er faktisk først mellem tre- og femårsalderen, at børn holder op med at lytte til deres indre termostat. Indtil de når den alder (du kan læse om det i studiet, jeg henviser til nedenfor) kan du ikke tvinge dem til at være sultne.

I weekenden var vi til brunch hos nogle venner, og min dreng, Sebastian, på to et halvt år, spiste ingenting. Der var både lækre pandekager og kanelsnegle med glasur og noget sundt, men selv det usunde valgte han ikke. Min mand, Allan, og jeg talte faktisk om, at det nærmest var hele dagen, hvor han ikke rigtigt havde spist.

Han tog så revanche næste morgen, hvor han både spiste et blødkogt æg, en skive rugbrød med leverpostej og en bolle. Jeg tænkte, at det var godt nok meget mad for sådan en lille mave. Men han rettede jo egentlig bare ind og kompenserede for den manglende sult dagen før.

Det er så fedt at se, at børn i deres ”spæde form” fuldstændig navigerer efter, hvad kroppen fortæller dem. Hvornår er de sultne, og hvornår de ikke er sultne.

Så hvis du enten vejer for lidt eller for meget i forhold til din normalvægt, så er det, fordi du ikke er i balance med din indre termostat.

Det har selvfølgelig noget med opdragelse at gøre, at vi er blevet tvunget til at spise op, men også at man er mindre god til at mærke sig selv; altså finde den indre ro, være i balance med sig selv, selv om man er stresset, selv om maden smager mega godt. Jeg spiser alt mad, også hvidt brød, slik, kager og hvad der ellers er, men når jeg har smagt det, tænker jeg ikke enten eller og overspiser det. 

Så det handler om at være i balance med sin indre termostat, så man kan mærke, hvornår man ikke behøver at spise mere.

Rolls BJ, Engelle D, Birch LL. 2Serving portion size influences 5-7ear old but not 3-year old children’s food intakes. J Am Diet Assoe 2000 Feb;100(2):323 – 4

Orlet FJ, Rolls BJ, Boirch LL. “Children’s bite size and intake of an entreee are greater with large protions than with age-appropriate or self-seledted portions. Am J Clin Nutri 2003 May;77(5):1164-70. 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.