Ødelægges B12 vitamin under stegning?

B12-vitamin er en populær betegnelse for 12 kemiske stoffer, som ofte går under fællesbetegnelsen kobalaminer. B12 er livsnødvendigt, fordi det blandt andet er nødvendigt for at danne nye røde blodlegemer, at nervesystemet fungerer optimalt, og at undgå demens. Nogle mener at man ikke må stege sit kød fordi det skulle ødelægge B12 vitaminer, men det…

Details

Fibre hvis man ikke spiser brød

Har tidligere skrevet om vigtigheden af ikke-vand-opløslige fibre, som kommer fra korn, når man ønsker at få gang i en træg mave. Efterfølgende har flere skrevet, hvad man gør, hvis man ikke spiser brød overhovedet pga gluten intolerance. Nogle spørg om grønsager gør det samme.  Fibrene fra grøntsager har ikke samme effekt som dem fra…

Details

Soya-mandler

Flere har spurgt til de soyamandler Camilla, der har gæsteblogget, har nævnt i hendes kostdagbog. Her hendes opskrift: Soyamandler er fantastiske, salte og lidt snack-agtige, og passer til rigtig mange salater. Og så er de lette at lave. Opskrift: 1-2 spsk soya på en varm (sliplet)pande og en håndfuld mandler (de skal ikke smuttes). Når…

Details

Eksempel på en god dags kost

Morgenmad Scrambled eggs (2 æg) med spinat og champignon 1 skive serrano skinke Frugt: ½ grape og vandmelon med lidt Cultura  Frokost Tun (1 dåse) Salat: Grøn salat, squash, bønnespirer, agurk, gulerødder, champignon og cherry tomater  Aften Kyllingesalat med blandet grøn salat, gulerødder, agurk, edamame bønner, rødbeder, tomater, feta, tranebær,  solsikkekerner og pestodressing

Details

To juice or not to juice?

Juice er sundt! Dette er en påstand, som jeg gerne vil udfordre lidt… Der er ganske vist en masse sunde elementer i juice hvad enten der er tale om frugtjuice eller grøntsagsjuice. Juicen indeholder en masse vitaminer og mineraler og – alt efter presningsmetode – også en del sunde kostfibre. Men, men, men … lad…

Details

Giftrester i hver anden grønsag

Sidder i solen og læser avis hos mine forældre. Jyllandsposten for er jo i Jylland:) Og bliver fanget af overskriften “Giftrester i hver anden grønsag”. Har under min uddannelse til kostvejleder haft en del om økologi. Her blev vi præsenteret for flere undersøgelser, der skulle underbygge at økologi er bedst for sundheden. Dog blev flere…

Details

Skal man sætte korn i blød?

Fuldkorn indeholder mange gode mineraler, men desværre også et stof, som modvirker optaget af mineralerne i kroppen. Det drejer sig om en organisk syre, der hedder fytin-syre. Den bremser siær kroppens optag af jern, kalk, kalium, zink og magnesium. De seneste år har der været en masse snak om at iblødsætning af kornprodukter skulle hjælpe…

Details

Overgangsalder og svedeture

Flere af mine kvindelige klinter har nået den alder, hvor hormonerne begynder at ændre ”opførsel” – altså overgangsalderen. Én af bivirkningerne er at man oplever svedeture, og det kan være både ubehageligt, upraktisk og somme tider også socialt hæmmende. Nogle spørger mig til råds i forhold til at tage imod lægens tilbud om hormonbehandling, men…

Details

Kokos og koriander i laks

KOKOS OG KORIANDER LAKS Tilberedningstid: 20 minutter Ingredienser • 2 laksefileter med skind, ca. 50 gr. • 5 gr. friskrevet kokos eller 1⁄2 spsk. kokosmælk • 2 spsk. citronsaft • Friskkværnet sort peber • 6 store kviste frisk koriander Rengør laksen og læg filterne på et stykke staniol med skindet nedad. Staniolet skal være stort…

Details

Vægttab og kulhydrater

Får ofte gode spørgsmål fra folk, som ønsker sparring/indspark til deres træning og kost. Her et spørgsmål om vægttab og kulhydrat som mange andre også kunne have gavn af at læse:-) Hej Lotte I November ændrede jeg livsstil, både med kost og ved at indføre motion. Mit mål var at tabe de 8 kg jeg…

Details

Ros dig selv kvinde-:)

Oplever mange spændende ting omkring os mennesker i mit job. Og en af dem den store forskel, der er mellem mænd og kvinder. I forbindelse med mit boot camp forløb, udfører jeg et hav af test. Man bliver målt og vejet på mange forskellige parametre. Ryggens holdning, fedtprocent, stabilitet, styrke, kondi etc. Testen tager over…

Details

Læge Marie Louise Von Sperling: Hvad du måske ikke vidste om D-vitamins virkning i kroppen…

D-vitamin, kendt som ”knoglevitaminet”- der beskytter mod nedbrydning af knogler, og som også har vist at have effekt mod hjerte-kar sygdomme, har endnu flere gavnlige virkninger på kroppen. En dansk forskergruppe ledet af professor Carsten Geisler, Københavns Universitet, har vist, at D-vitamin spiller en central rolle i immunsystemets funktion. ”T-dræber-celler”, som er med til at…

Details

Bær, bær og atter bær…

Sommeren ligger lige for døren, og i den forbindelse kan jeg ikke lade være med at slå et slag for sommerens bær – og alle deres sundhedsfremmende egenskaber. Udover at have flotte farver og smage vidunderligt, indeholder bær en helt speciel kombination af vitaminer, mineraler og plantestoffer, som man ikke finder andre steder. Især indholdet…

Details

Rabarbersæsonen er inde…

Det er NU, du skal sørge for at benytte dig af rabarberens fantastiske sundhedsmæssige egenskaber. Det er nemlig højsæson i disse uger. Rabarberen er ikke en frugt, men derimod en grøntsag. Det er der mange, der ikke er klar over. Den indeholder, ligesom andre grøntsager, ikke særligt mange kalorier. Samtidig er den smækfuld af A-…

Details

Ingefær

Ingefær smager jo vidunderligt både i the og som krydderi i især asiatiske retter, og det er efterhånden en kendt sag at det også er sundt. Men hvad er det egentlig, der er så sundt ved ingefær? Den gamle knold, som i mange år har været dyrket i Kina og Indien, indeholder for det første…

Details

Brug løg i din madlavning

Egenskaber: Både løg og hvidløg betragtes som sunde råvare. Løg indeholder antioxidanten quercetin, som man mener beskytter mod blodpropper, da det har en gunstig effekt på blodets koagulationsevnen. Quercetin er en af de kraftigst virkende kræftbekæmpende stoffer. Neutraliserer en række toksiner og enzymer, så der ikke opstår skader på cellernes DNA. Hvidløg indeholder et svovlholdigt…

Details

Hvordan har din krop det? Og hvad er effekten af din kost og træning?

Her en interessant resonering af egen egne kost- og træningsvaner. Gennemfører en omfattende test af hver enkelt af mine elever. Dette for at klarlægge, hvor godt/dårligt kroppen har det. Jeg ønsker at få indblik i kroppens samlede stressniveau, blodsukker stabilitet, fordøjelse etc. I forbindelse med testen beder jeg personen selv forholde sig til konklusionen, og…

Details

Læge Marie Von Sperling: Hvor ligger hunden begravet – eller rettere, hvad skyldes rejsningsbesvær?

Erektil dysfunktion, som i daglig tale kaldes ”rejsningsbesvær”, er manglende evne til at opnå eller opretholde rejsning i en grad, så et sammenleje kan gennemføres. Rejsningsbesvær kan have stor indflydelse på livskvaliteten for mange mænd og deres partnere. Mænd kan føle sig ramt på deres ”mandighed” og kvinder kan føle sig ”usexede” og ”ikke gode…

Details

Er mælk sundt eller usundt?

Mælk er for mig primært noget der kommer fra et bryst. Dyr drikker mælk som unger. At vi bliver sundere af at drikke mælk, er for mig et kæmpe markedsføringsshow. Vi har en af de største fremkomster af knogleskørhed i Danmark, og vi er en af de mest mælkedrikkende lande i verden. Så det hænger…

Details

Ødelægges B12 vitamin under stegning?

B12-vitamin er en populær betegnelse for 12 kemiske stoffer, som ofte går under fællesbetegnelsen kobalaminer. B12 er livsnødvendigt, fordi det blandt andet er nødvendigt for at danne nye røde blodlegemer, at nervesystemet fungerer optimalt, og at undgå demens. Nogle mener at man ikke må stege sit kød fordi det skulle ødelægge B12 vitaminer, men det…

Details

Veganere og A- og D-vitamin

Mange ved at A vitamin er vigtigt for synet, huden, immunforsvaret, celledannelse og at D vitamin er vigtigt for optagelsen af calcium, funktionen i skjoldbruskkirtlen og ligesom A vitamin er det vigtigt for immunforsvaret. Hvad man ikke ved er, at de to vitaminer kun kan opløses og optages hvis de indtages samtidig med fedt. Derfor…

Details

Læge Marie Von Sperling: Hvor ligger hunden begravet – eller rettere, hvad skyldes rejsningsbesvær?

Erektil dysfunktion, som i daglig tale kaldes ”rejsningsbesvær”, er manglende evne til at opnå eller opretholde rejsning i en grad, så et sammenleje kan gennemføres. Rejsningsbesvær kan have stor indflydelse på livskvaliteten for mange mænd og deres partnere. Mænd kan føle sig ramt på deres ”mandighed” og kvinder kan føle sig ”usexede” og ”ikke gode…

Details

Kokos og koriander i laks

KOKOS OG KORIANDER LAKS Tilberedningstid: 20 minutter Ingredienser • 2 laksefileter med skind, ca. 50 gr. • 5 gr. friskrevet kokos eller 1⁄2 spsk. kokosmælk • 2 spsk. citronsaft • Friskkværnet sort peber • 6 store kviste frisk koriander Rengør laksen og læg filterne på et stykke staniol med skindet nedad. Staniolet skal være stort…

Details

Dagens ordsprog:)

“It is easier to act yourself into a new way of feeling rather than feel yourself into a new way of acting” Elsker det ordsprog:) Og det gør jeg fordi folk ofte taler om det de ønsker, fremfor at gøre det. Det handler ikke om ord, men om handling. Ikke hvad du siger, men hvad…

Details

Inspiration til din aftensmad – Nemt, velsmagende, mættende og du bliver lækker af det:)

Her er dagens inspiration til en nem, velsmagende og mættende aftensmad. Og ikke mindst bliver du lækker af den. Det har taget mig 5 minutter, og alt er købt i Døgn-Netto. Bemærk fordelingen af kulhydrater og protein. Og ikke mindst mængden af grønt. Kombinationen af frugt og protein finder flere lidt mærkværdig. Det smager fremragende…

Details

Jeg får ondt i skulderen, når jeg laver øvelser, hvor jeg strækker armene over hovedet. Hvorfor?

Øvelser, hvor man strækker armene over hovedet er en meget sværere øvelse end folk umiddelbart tror. For det første kræver det et velfungerende stabilisernede system. Dvs. maven skal være god til at holde ryggen “på plads/neutral”. Når armene strækkes over hovedet kræver det en større grad af stabilisering, end når man udfører øvelser, hvor armene…

Details

Røgede fødevarer og sundhed

Røgede fødevarer kan smage ganske fantastisk, men mange mener at der også er en sygdomsrisiko forbundet med indtag af røgvarer. Røgning er en meget gammel konserveringsmetode, som også har vist sig at give maden en karakteristik smag, som mange kan lide. Vi spiser røgede fiskeprodukter, spegepølse, shorizopølse, hamburgerryg og røget laks som aldrig før. Røgningen…

Details