Derfor skal du have din omega-3 fra fiskeolie og ikke hørfrøolie eller anden vegetabilsk olie
Af d. 19. august 2017
Jeg får ofte stillet spørgmålet omkring, hvilken olier jeg anbefaler. Der findes en del olier som kan tages som kosttilskud. Blandinger af vegetabilske olier, som reklamerer med et højt indhold af omega-3. Uanset navnet på disse olier anbefaler jeg altid fiskeolie.
Enten kan du spise ca. 70 gram fisk om dagen. 140 gram hver anden dag. Eller du kan tage tilskud af fiskeolie, hvis fisk ikke indgår i din kost i disse anbefalede mængder.
Forklaringen på, hvorfor fiskeolien er bedre end hørfrøolie er som tidligere beskrevet:
Vegetabilske olier og fiskeolie indeholder begge Omega-3 blot i forskellige stadier. Hvis du indtager Omega-3 i form af fiskeolie, skal din krop ikke bruge energi og komplicerede processer på at omdanne det til de gavnlige Omega-3-fedt-syrer EPA og DHA. Det skal kroppen derimod, hvis du indtager en vegetabilsk olie (som eksempelvis hørfrøolie), da EPA og DHA ikke er tilstede i disse olier. Vegetabilske olier indeholder derimod „byggesten“, som kan omdannes til de essentielle fedtsyrer, hvilket vil sige, at kroppen selv kan danne EPA og DHA på baggrund af den vegetabilske olie. Denne proces er dog krævende for kroppen og kræver, at et vis enzym (delta-6 desaturase, som kun findes i begrænset mængde) er til stede. Er det ikke det, kan processen ikke forekomme. Det betyder altså, at hvis du indtager vegetabilske olier i håb om at opnå den samme gavnlige effekt som fiskeolie, kan du nemt blive snydt. Oftest vil kun 7–11 procent af den vegetabilske olie blive omdannet til de gavnlige fedtsyrer EPA og DHA.
(Horrobin, 1993. Plummer, 1997).
Horrobin, David F.: “Fatty acid metabolism in Health and disease: The role of delta-6-desaturase”.
American Clinical Nutrition, s. 732-737. 1993
Plummer, Nigel: “Dietary fats and fatty acids in human healthcare”, s. 14-15. 1997