Historien om de 10.000 skridt

Ideen om de 10.000 skridt stammer fra Japan. Den første skridttæller kom på markedet i 1965 under navnet ”manpo-kei”, der betyder 10.000 skridt. Det var lige efter, at De Olympiske Lege var blevet afholdt i Tokyo. Det stod klart, at eliteatleterne var meget slanke, mens der var en stigende tendens til overvægt blandt almindelige mennesker. Man ønskede at promovere fysisk…

Details

Grønsager klar til brug

Af og til køber jeg disse færdigblandet og frisk hakket grønsager. Det er en super nem løsning til, at få grønsagerne nok på i en travl hverdag. Steg det på panden i lidt økologisk smør og et stykke kylling, bøf etc. Det tager maksimum 10 minutter, og du har fået det din krop har brug…

Details

Proteinbar efter træning?

Har skrevet om dette et par gange før. Men mange spørger til om det er optimalt, at spise proteinbar efter træning. I mange fitnesscentre findes der automater med et stort udvalg af forskellige barer, som indeholder protein og kulhydrat til de aktive fitnessudøvere. Det er en kendt sag, at det kan være hensigtsmæssigt at indtage…

Details

Anbefaler denne salt

Mine to faste inventar på morgenbordet. Fiskeolie og urtesalten fra Herbamare. Denne urtesalt er et must:) Smager fantastisk. Æg i alle varianter smager bare det bedre med denne urtesalt end almindeligt salt. Og bruger den også til kylling, kød etc. God dag:)

Details

Hvad er blodsukker?

Blodsukker eller rettere blodsukkerkoncentrationen er et udtryk for blodets totale indhold, eller koncentration, af sukker i blodet. Sukker er det samme som kulhydrater. Sukker er det samme som kulhydrater? Overordnet indeholder frugt, grønsager, brød og pasta et stort indhold af kulhydrater, ligesom slik, juice, saftevand og sodavand også har et stort indhold af kulhydrater. Hvis…

Details

Umahro Cadogan: Polentastænger med peberfrugt og forårsløg

Simple majsgryn bliver en himmerigsmundfuld, når blot de får vand, varme og omrøring. Mængde: Nok til en forret til seks-otte personer. Eller til en familiemiddag med ekstra til madpakken dagen derpå. Tilberedningstid: 40-45 minutter. Holdbarhed: Polentastængerne holder sig to til tre dage i køleskabet. Anvendelse: Som forret, i madpakken. Eller i stedet for brød og lignende…

Details

Bestil din mad på nettet?

Faldt over denne artikel fornylig og fandt den interessant. Personlig oplever jeg det samme. Ikke at jeg skal tabe mig, men det faktum at man  ikke foretager impuls køb, når man handler på nettet. Jeg oplever mig selv langt  mere rationel, når jeg køber ind på nemlig.com, som jeg klart kan anbefale! Hvis jeg løber…

Details

Er peanuts sunde?

Jeg har fået et spørgsmål som lyder: “Jeg vil gerne skifte nogle af mine mange brød-mellemmåltider ud med noget andet. Kan det være en fordel at spise nogle blandede nødder som et mellemmåltid, hvor peanuts indgår? Jeg kan ikke rigtigt finde ud af, om peanuts generelt  er sunde eller usunde. Der er selvfølgelig meget salt i, men…

Details

Spis dig til flot hår

Jeg bad Stina Dannerfjord – klinisk diætist hos Arndal – om at liste et par gode råd om kost i forhold til flot hår. Se hendes råd nedenfor. Protein, (kød, fisk, bønner) Fede fisk for at få omega-3 fedtsyrer Nødder (B, B6, biotin, inositol, folat og zink) Brune ris (og eller hele/grove kornprodukter (zink og…

Details

Brød af hørfrø

En af mine boot campere har sendt mig denne opskrift, som hun synes jeg skulle dele med alle andre. Så her kommer den:) Brød af hørfrø til rugbrødsform 180 g hørfrø 70 g hele mandler med den brune hinde 2 tsk bagepulver 4 øko æg 3 spsk olivenolie 1 dl vand Salt Sesamfrø eller hørfrø (til…

Details

Øger kaffe min forbrænding?

Koffein er et veldokumenteret stof der stimulerer fysiologiske effekter på nervevæv,  muskelvæv, hjertet, samt til udskillelse af hormonet adrenalin fra bugspytkirtlen  (Burke & Deakin 2002, kap. 17). Der foreligger desværre teorier og hypoteser der  med baggrund i dette taler for at ”koffein øger stofskiftet”, hvorfor mange fejlagtigt  tolker det som et middel til vægttab. Der…

Details

Hvad er lykke?

Har læst Peter Lund Madsens bog om hjernen – “Dr. Zukaroffs testamente. En bog om menneskehjernen”. Som virkelig kan anbefales. I bogen læste jeg nedenstående om lykke. Spurgte Peter forleden om jeg måtte plukke det ud og sende det til dig her på bloggen, da jeg synes det er fremragende. Hvilket jeg også håber du…

Details

Den positive liste

I årenes løb har jeg arbejdet med rigtig mange mennesker, som har en negativ tilgang til mad. Derfor har jeg udviklet ”Den positive liste”. Den er et redskab til dig, som har brug for at få implementeret nogle sunde kostvaner. Listen får dig til at tænke: ”Hvad SKAL jeg spise, for at min krop får…

Details

Mængden af mad

Modtager en del spørgsmål til mængderne på de tallerkner jeg lægger på bloggen  her. Dette er et billede af min aftensmad i dag. Hverken mere eller mindre. Selvom maden er sund vil mængden altid have en betydning. Og mængden her er  nok til at dække min sult. Jeg spiser altid til jeg ikke er sulten…

Details

Magnesium mod træg mave

Magnesium er et mineral og er et af de mest almindelige stoffer i kroppen. Et menneske indeholder cirka 24 gram magnesium, af dette er 70% bundet i skellettet det rasterende i musklerne og andet blødt væv. Magnesium virker som en co-faktorer for mere end 300 forskellige enzymer og deltager f.eks. i både energiproduktionen og i…

Details

Opskrift på coleslaw

Pia – en af mine boot camp deltagere – anbefaler denne opskrift:-) Dagens aftenmads ‘grønne’ input er orange og hvid… den herligste    hjemmelavede coleslaw 🙂 Dressing til 250 gr hvidkål og 250 gr gulerødder: 2 dl økologisk fromage frais 0,2% 1 spsk mayonaise, den ægte 2 tsk dijonsennep 2 tsk citronsaft 1 tsk sukker…

Details

Alkohol omsættes ikke til fedt, som nogle fejlagtigt tror

I forbindelse med indtagelse af alkohol forholder det sig sådan, at alkohol ligesom alle andre næringsstoffer (fedt, kulhydrater og proteiner) indeholder energi. Denne energi vil kroppen foretrække at forbrænde indtil al alkoholen er omsat (og dermed fjernet fra kroppen) således, at energiomsætningen fra kostens øvrige næringsstoffer sættes på standby. Alkohol kan ikke omsættes til fedt,…

Details

Står maden på bordet?

Her foto af spisebordet hos mine forældre. Det minder mig så meget om min barndom, at gryderne står på bordet. Det gør de praktisk talt aldrig hjemme hos os. Her har jeg for vane at portionsanrette maden i køkkenet. Fordelen herved er dels, at du ikke  sidder og spiser portion nummer to fordi maden nu…

Details

Er tangsalat sundt?

Min holdning til tangsalat er at det er sundt og godt, men at man skal passe på med indholdet af sesamolie i nogen tangsalater. Men eller peger forskningen i retning af, at tangs indhold af vitaminer og mineraler og andre gode stoffer er ti gange større end nogle af de planter, vi kender fra landjorden.…

Details

Anbefaling

Ved godt jeg har anbefalet en is på bloggen. Men der her er altså også et indlæg  værdi. Specielt i den her varme. Det er is fra Svaneke. Den her variant er med solbær. Den smagte som solbær fra  haven i mit barndomshjem. Mere end fantastisk – meget forfriskende. Købt i Mad & Vin i…

Details

Umahro Cadogan: Små grøntsagsmuffins med ærter og porrer

Små kompakte godbidder med skjult grønt. Mængde: Omkring 12 muffins. Tilberedningstid: 45-50 minutter. Holdbarhed: Op til fire dage i køleskabet. Anvendelse: Som forretter, i madpakker eller til natmad. Du kan ogsåspise dem i stedet for brød. Du skal bruge 1 porre, skåret i tynde ringe 1 spsk ekstra jomfruolivenolie eller økologisk smør Hav- eller stensalt Friskkværnet,…

Details

Dagens morgenmad

Dagens morgenmad fra hotellets buffet. Jeg vælger at spise en forholdsvis stor portion om morgenen. Omelet. Yoghurt natural. Rød grapefrugt med lidt kokos og nødder. Det gør mig mæt i lang tid, når vi som i dag, skal på udflugt og jeg ikke ved, hvad dagens frokost bliver. Det skaber det rigtige fundament for en…

Details

God mad er?

Har lovet min datter Jasmin at lægge disse billeder på bloggen. Mens jeg hjalp  lillebror, havde hun taget min telefon og taget disse billeder. Hun ser mig ofte tage billeder af mad, og når hun spørger hvorfor jeg gør det,  forklarer jeg, at maden er flot eller hvad der er godt ved netop den mad.…

Details

Frokost og dessert

Her eksempel på frokost med dessert. Du skal som altid tænke: Fordelingen af kostgrupperne. Jeg har valgt kylling i de små pitabrød. Lidt bønner og ris. Og grillede aubergine. At det altid handler om den samlede mængde. Og som du kan se, er den samlede mængde ikke stor, selvom jeg har spist et stykke kage…

Details

Børn og kulhydrat

Som du ved, er der meget debat omkring kulhydraterne, brød, pasta, ris og kartofler. Mange er af den opfattelse, at det er usundt. Brød, pasta etc. er ikke usundt!! Det du skal forholde dig til, er det faktum, at brød, pasta etc. har en høj energitæthed. Det betyder, at du ved at spise eks. pasta…

Details

Vælg det rigtige

Når du er på hotel og der er buffet er det positive, at du selv har mulighed for at sammensætte din kost. Det afgørende er at du tænker i de respektive kostgrupper. Kulhydrat, protein og fedt. Og opnår en fornuftig fordeling. Læs: Ej spiser 2 boller med med ost og en skive agurk. Se mit…

Details

Stevia??

Har netop set en reklame i fjernsynet som fremhæver at produktet er sødet med stevia, og dermed er et sundere alternativ. Det er konkret. Læs det indlæg jeg tidligere har sendt ud omkring “naturlige sødemidler” “Der findes efterhånden et hav af forskellige alternativer til sukker, og det er ikke så mærkeligt, for sukker er jo…

Details

Lidt har også ret. Fra liggende til stående til gående. Sådan påvirker du din forbrænding

Når vi lægger os på sofaen, kræver det ikke særlig meget af kroppen. Kroppen skal virkelig ikke arbejde særlig meget, det giver sig selv. Rent faktisk kan du, ved at foretage små ændringer i dine dagligdags aktiviteter, påvirke kroppens energiomsætning (Levine JA et al. 2000). Du kan altså ved at foretage små valg og ændringer,…

Details

Hjertesunde fisk er en skrøne??

I forbindelse med en artikel i Jyllandsposten i sidste uge fik jeg flere henvendelser fra jer læsere her på bloggen. Som det fremgår af overskriften omhandler artiklen, at fisk ikke skulle være sundt for hjertet – tværdigtmod – og så reagerer de aktive læsere naturligvis, fordi jeg varmt anbefaler fisk og fiskeolie, som en del…

Details

Læs hvordan du øger din efterforbrænding

Efter endt træningsophør skal der (som oftest) ”tilbagebetales” en given mængde arbejde. I denne periode vil energiomsætningen, eller stofskiftet, være forøget idet iltoptagelsen er forøget. I praksis betyder dette, at kroppen er nødt til at arbejde længere tid selv efter træningsophør, for netop at tilgodese denne fysiologiske funktion. Dette bidrager til at øge kroppens totale…

Details

Hård mave

Hård mave opstår, når tarmene opsuger for meget vand fra afføringen, eller hvis tarmens muskelsammentrækninger er for langsomme.  De mest alm. årsager er: Manglende fibre i kosten Manglende fysisk aktivitet Medicin Mælk og mælkeprodukter At man ignorerer trangen til at gå på toilettet For lidt væskeindtag En kost med tilstrækkelig fiberindhold (20-35 gr. Per dag)…

Details

Intervaltræning gør dig til en bedre til at løbe de lange distancer

Læs den teoretiske forklaring på hvorfor. Overordnet gælder det, at kredsløbstræning (løb, cykel, roning) varetages af det man kalder aerob energiomsætning, hvilket kendetegnes ved at en sådan type energiomsætning kræver ilt. Uden ilt kan denne type energiomsætning altså slet ikke finde sted (Bompa & Carrera; Burke & Deakin; McArdle, Katch & Katch; Aerob & Anaerob…

Details

Umahro Cadogan: Omelet med løg og spinat

Hemmeligheden bag en lækker omelet er lav temperatur, så bunden ikke brænder på, inden overfladen holder op med  at flyde. Mængde: Til to sultne børn — eller én meget sulten forælder eller teenager. Tilberedningstid: 10 til 12 minutter. Holdbarhed: Resterne kan spises på en madpakke. Anvendelse: Morgenmad, frokost, mellemmåltid eller som basis for en hurtig aftensmad.…

Details

E-numre

Økologiske produkter indeholder langt færre tilsætningsstoffer end de konventionelle produkter. Det er  eksempelvis tilladt at fylde ca. 350 tilsætningsstoffer i et konventionel produkt, hvorimod man ”kun” må  fylde ca. 40 tilsætningsstoffer i et økologisk produkt. Hvis du eksempelvis køber en økologisk vaniljeis,  kan du være sikker på at DER ER sukker i og at DER…

Details