“Din ufuldkomne adfærd er fuldkommen menneskelig!” af psykolog Sisse Find Nielsen

Af d. 2. juni 2018

I går snakkede jeg med én af mine klienter, som havde læst mit indlæg om, hvordan hverdagsstress er den faktor, der udfordrer mine træningsrutiner. Hun var overrasket over, at jeg kunne blive udfordret af hverdagsstress, når det var mig, der lærte hende at håndtere stress.

Samme opfattelse møder jeg ofte på mine kurser, hvor deltagerne kan blive helt paf når de hører, at jeg også kan blive frustreret, ked af det og rædselsslagen.

Hvis du har den opfattelse, at nogle mennesker aldrig oplever stress og nederlag, kan det få den konsekvens, at du føler dig ensom og forkert, når du selv oplever det:

”Der må være noget galt med mig, for livet burde jo være stressfrit”

”Der må være noget galt med mig, for JEG burde jo kunne klare det”

Konklusion: YOU SUCK AT LIFE!

På den måde fyrer opfattelsen op under stress-og nederlagsfølelsen fremfor at bidrage til at overvinde den –  og hjælpe til med at få samlet dig selv op og komme videre.

Og grundlæggende er opfattelsen helt forkert.

For ALLE mennesker kæmper i mere eller mindre grad med fristelser, overspringshandlinger, set-backs, nedture og stress. Der er langt fra tale om personlige svagheder, som afslører vores sande ufuldkomne natur, men derimod universelle udfordringer, som hører med til det at være menneske.

Coach og forfatter Rasmus Ankersen formulerer det sådan: en vinder er en taber, der har evalueret sig selv.

Dvs. succes er ikke et spørgsmål om at ramme plet. Succes handler derimod om at håndtere sine nederlag succesfuldt ved bl.a. at forstå hvorfor, vi ender med en fiasko, hvorfor vi giver efter for fristelser, hvorfor vores stress varer ved osv. Hvis vi stirrer os blinde på resultatet og glemmer historien bag det, lærer vi ikke at forudsige – og undgå fælderne og forhindre, at tingene løber løbsk i den gale retning. Der hvor de fleste af os fejler er i vedholdenhed. Vi giver typisk op eller kaster os over andre projekter, inden vi når at blive rigtig gode til de ting, der er vanskelige for os.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *