Curvey hot or not?

Af d. 18. juli 2018

Terese Ask som du ser på billede her er kunde i min forretning. Hun træner hos en af mine trænere og jeg følger hende på instagram. Forleden dag lagde hun billede op med nedenstående tekst. Der kom ikke alene mange likes på hendes statement, men også mange holdninger. Jeg fik derfor trang til at skrive en længere kommentar. Den finder du under Terese’s tekst:-)

“For the past few years I’ve noticed a trend that promotes an unhealthy body image on social media, especially between women that are overweight. I am very against body shaming and everyone is in their full right to love and show their body off, however I think it’s a problem to see so many women promote overweight as being curvy. Overweight is an increasing problem in the Western world and I believe it’s important to do the best we can to be healthy for the sake of ourselves and the people that love us.? We are all beautiful and unique and have different sizes and shapes, but why not try to uplift each other and support a healthy lifestyle instead of accepting an unhealthy body by calling it curvy like it’s the new thing? There is a big difference between being curvy and overweight. I feel like I can speak for this as I’ve battled with overweight for many years, and although my self confidence is very good, I have never wanted to accept being +20kg too heavy. It can result in various dangerous diseases and when I have children one day I want to be a fun mom who has the energy and physique to run around and play with them.? I’m showing this photo to remind myself about the body transformation journey I’m on, and hopefully to inspire some women as well. I love this photo because although I still have lots of weight to lose, I see how my body shape is getting more and more defined⏳ and it shows me I am in such a good place working out and eating healthy, and I look and feel HAPPY! I have lost 12 kgs since August last year and although it’s a long process to reach my goal I love every minute of it because I’m getting stronger and healthier week by week! ?? My goal is to be where I want to be body and health wise in a year, and I will do another post like this when that time comes to hopefully show the difference!?? There is no correct way to look and no correct weight, some are healthy at 50kg and others at 80kg but please remember your health. It’s not about exterior looks but how your body looks and feels on the inside. If you are struggling with overweight go have a check with your doctor and get some guidance to change your habits.?”

Jeg har længe gået med følelsen af at have lyst til at skrive dette lille indlæg. Mest af alt som en reaktion på, at Terese Ask, som er på billedet her, lagde et billede op, hvor hun beskrev, at hun var lidt bekymret og frustreret over, at der på de sociale medier faktisk blev sagt ok for at veje for meget. At det var ok at være ”curvy”. Det hedder ikke længere overvægt, men curvy, og så længe man er curvy, er det ok. Hun synes, at det er frustrerende, da det netop ikke er sundt. Som modsvar kom der en hel masse kommentarer til det billede. Rigtig mange holdninger og rigtig mange følelser. Det er det, de sociale medier kan: Vi kan hver især tilkendegive, at det er jeg enig i, eller det er jeg ikke enig i. Eller det kan jeg godt lide, eller det kan jeg ikke lide. At vi netop kan komme med vores personlige mening, er styrken ved de sociale medier.

Derfor har jeg også lyst til at skrive, hvad jeg mener.

Jeg har tre punkter:

  1. Hvornår er vi de rigtige til at dømme, om det, andre folk gør, er rigtigt eller forkert. Hvornår er vi i stand til at bedømme, om folk tror på den rigtige eller forkerte gud? Om folk går i det rigtige tøj? Om de må kysse på en mand eller kvinde? Om de køber det billige hakkede oksekød i Netto? Eller om de køber æg fra en burhøne? Hvornår må vi det?

Jeg tror, vi hver især træffer nogle valg, nogle tilvalg og fravalg i vores liv, og vi gør det ud fra, hvor vi nu er, og hvor meget overskud og motivation vi nu har.  Vi gør det, fordi vi føler, at det er det rigtige for os at gøre.

Så hvornår er det, at vi kan dømme, om det andre gør er deres liv er det rigtige eller forkerte? Det synes jeg som udgangspunkt ikke, man kan. Vi træffer hver især valg, fordi vi mener, at det er det rigtige for os. Men derfor betyder det ikke nødvendigvis, at det er det rigtige for andre.

Når det er sagt, har jeg igennem mine mange år som vejleder mødt mange slanke kvinder, der ikke er lykkelige, og jeg har mødt mange, som vejer for meget, som er lykkelige. Så det er ikke nødvendigvis rigtigt, at en slank krop og den ”rigtige” vægt er lig med lykke i ens liv.

  1. Når vi snakker om de sociale medier og billeder af ”curvy” kvinder, så er det faktisk sådan, at der er klart flest billeder af slanke kvinder. Eller rettere sagt: tynde kvinder.

Der er rigtig mange unge kvinder med et hav af følgere, som ikke kun er slanke. Men som rent faktisk er under det, vi kalder slank. De er tynde og i faglig definition undervægtige. Det har kun en forklaring, og det er, at når man spiser mindre end det, kroppen har brug for, så kan man blive så tynde, som de er, og have så lidt fedt på kroppen. Det hedder med andre ord en spiseforstyrrelse. Det er et faktum, at det er det, det er.

Det kan være bekymrende, at disse helt unge kvinder er idoler og forbilleder for mange andre unge piger – siger jeg, som selv har en datter på 15 år.

Så på den måde kan man kun glæde sig over, at der som et modsvar til det er andre kvinder, der tør ”udstille” deres krop med fedt på lårene.

Det, der springer meget i øjnene, er, at de fleste af de kvinder, som viser deres fedt på lårene, de får det til at lyde, som om de er overvægtige. Mange af dem er i faglig forstand ikke overvægtige. For det er ganske normalt som kvinde at have fedt på lårene. Biologisk set skal vi have en højere fedtprocent end mænd. Det giver ingen faglig mening at dyrke sin ”uperfekthed”, når det reelt bare er tale om en almindelig krop, der ligger i den høje ende af normalområdet, når vi taler vægt, men som ikke er decideret overvægtigt. Flere af kvinderne får det dog til at lyde sådan.

  1. Når jeg siger helt almindelig, er det fordi, der er helt klare definitioner for, hvad der er en normalvægt. For en ting er, hvad vi synes, og hvad vi føler i forhold andres og vores egne kroppe. Ser man på, hvad den faglige vurdering er, så er der helt klare grænser for, hvad der er sundt for kroppen både i forhold til, hvad vi vejer (som afhænger af, hvor høje vi er) og så hvor meget fedt, vi har på kroppen.

Så jo, vi kan godt have personlige holdninger til, hvad der er pænt og ikke pænt, men der er helt klare definitioner for, hvad der er sundt og ikke er sundt.

At man vejer fem-ti kilo over ens normalområde, har ingen betydning. Det afgørende er, at man bevæger sig. Så man kan sagtens være til den runde side, bare man bevæger sig og har et godt kondital. Så er man faktisk sundere, end hvis man var tynd og ikke bevægede sig.

Men hvis man er så meget til den curvy side, at man er oppe i den gruppe, der hedder obese, så er man ikke sund. Og det kan medføre, at man får en masse følgesygdomme og bivirkninger på den lange bane. Og det får det oftest også.

Jeg har mødt mange unge, som ligger i obese-gruppen. De er i stor fare for at få for eksempel type-2 diabetes og dårlige knæ etc., og de har generelt ikke den frihed, det er, at kunne bevæge sig rundt, forbi kroppen føles besværet.

Så jo, du må godt være til den bløde side, du må godt ligge 5-10 kilo over normalen i forhold til vægt, bare du bevæger dig og har en god grundform. Men at være overvægtig i sig selv er ikke sundt. Uanset din mening eller ej.

 

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *