Vi har en verdensrekord her i DK. En af de uheldige af slagsen 

Af Lotte Arndal d. 6. december 2022

Vi er nemlig det land i verden med flest hoftebrud. Og det skyldes at vi også fører an i forekomster af knogleskørhed. 

Om du udvikler knogleskørhed, afhænger af genetik, hvor fysisk aktiv du er og også hvor meget du opholder dig udendørs. Træning og fysisk aktivitet styrker dine muskler og knogler og at være ude i solen gør at du danner tilstrækkeligt D-vitamin. 

Grundet at vi sidder mere og mere ned. Bevæger os mindre og har mindre hård fysisk aktivitet, samt er mere inde end ude – ja, så stiger antallet af personer, som udvikler knogleskørhed.

I mit arbejde som personlig træner møder jeg mange kvinder over 40 år med for lav muskelmasse. Hvis man er lav på muskler allerede i 40’erne, så er der langt til bare 70 år. Og i dag bliver vi jo væsentlig ældre end det. Særligt os kvinder. 

Når du styrker dine muskler, styrker du også dine knogler. 

Før corona var jeg i USA på kursus. Til et af foredragene sagde underviseren (læge og forsker), at fitnesscenter burde være fyldt med kvinder over 40 fremfor unge mænd. Og det samme galt forbrug af proteinpulver. At kvinderne i 40’erne og opefter har mere brug for det end de unge mænd. 

Til info har mænd som udgangspunkt stærkere knogler end os kvinder, men de lever bare mere usundt end os. De ryger mere. Drikker mere og er ofte mere inaktive end vi kvinder. Knoglemineralindhold falder, når østrogen-dannelsen forsvinder i forbindelse med overgangstræning. 

Det som jeg synes er skræmmende ved knogleskørhed er at det oftest først opdages, når man får et knoglebrud. Der er nemlig ikke nogen symptomer ved knogleskørhed som sådan. Det betyder at du kan have det uden at vide det.

At få det målt kræver en scanning, der hedder DXA-scanning. Det skal man henvises til af egen lægen. Her vil man kunne måle kalkindholdet i dine knogler.

Som sagt møder jeg mange kvinder over 40 med for lav muskelmasse. Og det i sig selv er foruroligende. Det er bare om at komme i gang mens tid er, så man ikke har brug for rollator, når vi bliver 70.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *