Hvis du vil tabe et kilo om ugen, er det nødvendigt at du spiser 1000 kCal MINDRE end du forbrænder på en dag.
En kvinde, der vejer 62 kilo og har et lavt aktivitetsniveau (ingen struktureret motion, men hun tager trappen, går til bussen, cykler ned og køber ind osv. ), forbrænder cirka 2250 Kcal om dagen – og det er dermed denne mængde kalorier hun skal indtage, for at bevare vægten. Derimod er det kun 1250 kCal, hvis hun vil tabe sig 1 kilo om ugen.
Hvis hun skal motionere de 1000 kCal væk hver dag – kræver det en rigtig stor indsats. Hun kan fx løbe 10 kilometer, dyrke ½ times styrketræning. Hver dag!!! Så kan hun spise som hun plejer – men kroppen kan godt mærke, at den har brug for mere end normalt, så hun skal forvente at skulle kæmpe mod sin krops signaler.
Hvis hun derimod vil spare de 1000 kCal væk ved at indtage færre kalorier, kunne det du IKKE spiser i løbet af en dag se sådan ud:
 • 175 kCal: 1 glas appelsinjuice
 • 100 kCal: 1 banan
 • 400 kCal: 1 bolle til sandwichen
 • 200kCal: mælken i en Café Latte
 • 125 kCal: 1 glas cola
Der er intet af ovenstående, som du ikke kan undvære rent ernæringsmæssigt – og det er blot et enkelt bud på, hvordan du kan spare de 1000 daglige kalorier gennem en lille ændring i kosten.
Når alt dette er sagt, er det ubeskriveligt vigtigt for mig at understrege, at motion ER vigtig, når man gerne vil tabe sig. Og især hvis man har tænkt sig at bevare vægttabet. Alle undersøgelser viser nemlig, at man godt kan tabe sig uden motion, men at man ikke kan holde vægttabet uden 3-4 timers moderat fysisk aktivitet ugentligt.
Så sørg for at kombinere daglig motion med en fornuftig kost, hvor du skærer de største kalorie-syndere fra. Så skal vægttabet nok komme – og endnu vigtigere; blive 🙂

 

2 kommentarer

 1. Hej!
  Som du også pointerer, er det nemmere at justere ens kalorieindtag via en kost, end det er vha. motion. At “løbe” dellerne væk, er sjældent en holdbar løsning og kræver ekstremt meget tid. Det er derfor altid, mest holdbart at lave en ændring i køkkenet.

  Umiddelbart synes jeg, at det er en anelse for ambitiøst at sigte efter 1 kg om ugen, da dette betyder ens indtag af kalorier hver dag til være rigtig lavt. Jeg vil i stedet anbefale 0,5 kg om ugen (cirka), da dette “kun” vil kræve at man lægger 500 kalorier under ens ligevægtsindtag.

  En kombination mellem en fornuftig kost og motion er altid at foretrække, som du også skriver. Godt indlæg!

 2. Hej Mikkel,

  Tak for feedback. Indlægget er også for at give et eksempel. Hvor meget taber afhænger jo også af, hvormeget man skal tabe sig.

  Men giver dig ret i, at et langsomt sikkert vægttab er at fortrække:))

  KH Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment