Umahro Cadoga:Hjemmelavet ketchup
Ketchup kommer egentlig fra Orienten, og oprindelig var en ketchup
en slags fermenteret, tyk sovs med fisk, skaldyr og frugter. Mange af de ketchupper, som man kan købe færdige, er fyldt med tilsat sukker. Men rigtig ketchup bør ikke være en sukkerbombe, for så kan man jo ikke bruge den i alle de retter, som man har lyst til at bruge den til. Så denne version er selvfølgelig uden tilsat sukker. Nyd ketchuppen så tit og ofte og i de mængder, du ønsker.
Mængde: Cirka en halv liter.
Tilberedningstid: Cirka en time. Holdbarhed: Seks til syv dage i køleskabet, hvis ketchuppen er ikke fortæret inden da.
Anvendelse: Alle retter, du normalt bruger ketchup til. Altså til kød, fjerkræ, til stegte ris (der selvfølgelig er brune),
i burgeren (med de hjemmelavede boller på side 229) og til de økologiske pølser.
Du skal bruge
• 1 løg, finthakket
• 1 fed hvidløg, finthakket
• 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
• Hav- eller stensalt
• Friskkværnet, sort peber
• 2-3 dåser flåede tomater
• 1⁄2 tsk paprika
• 3 spsk hvidvins- eller æblecidereddike • 3-4 spsk mørke rosiner
• 2-3 blommer, skåret i grove bidder
• 1 banan, skåret i grove bidder
• 1 æble, skåret i grove tern
Så let er det
Sauter løg og hvidløg ved meget lav varme i olivenolie, salt og peber i 10-12 minutter, til løgene er klare, bløde og søde. De må ikke begynde at brune!
Tilsæt tomater, paprika, eddike, rosiner, blommer, banan og æble. Bring hele molevitten i kog. Skru så ned for varmen og lad ketchuppen simre i 30-45 minutter, til den er blevet tyk og dejlig.
Blend ketchuppen, hvis den skal være helt fin … Eller lad den forblive chunky. Smag til med ekstra eddike om nødvendigt.