Træning, restitution og opbygning

Af d. 31. januar 2012

Mange af mine Bootcamp-deltagere har nok hørt mig fable om ”anabolske og katabolske processer” uden at det måske er helt klart hvorfor det er så vigtigt for mig at vende tilbage til igen og igen. Nu vil jeg lige slå det fast én gang for alle.

Der er ikke mange der ved det, men mens man træning bliver man faktisk svagere (katabolske processer). Man ødelægger og nedbryder muskelfibrene, tømmer kulhydratdepoterne og svækker immunforsvaret. Det lyder umiddelbart ikke særligt sundt, men det er lige netop disse ”provokationer” som tvinger kroppen til at blive stærkere, mere udholdende og til at opbygge et endnu stærkere immunforsvar.

Når muskelfibrene bliver ødelagt under hård træning, så ”ved” de at de er nødt til at gøre sig endnu stærkere under restitutionen end de var før, så de kan klare næste udfordring (anabolske processer / restitution).

Det samme gælder kulhydratdepoterne i musklerne. Jo større depoter du har, des større er muligheden for at komme i rigtig god kondition. Du er selv med til at øge depoternes størrelse. Det kræver bare at de bliver tømt ved højintensiv konditionstræning og derefter fyldt op med det samme – derfor er det vigtigt at spise en lille smule umiddelbart efter konditionstræningen (fx ½ skive rugbrød, ½ banan eller et æble). Så vokser de og dermed dit potentiale for et højt kondital.

Når det kommer til immunforsvaret, falder koncentrationen af flere immunforstærkende stoffer i kroppen under træning. Men også disse genopbygges under restitution og opbygningsprocesserne bliver mere effektive i takt med at du kommer i bedre form.

Mine pointer er at træningen ikke er noget som helst værd hvis ikke man giver kroppen tid til at komme ovenpå igen inden næste træningspas og hvis man ikke giver kroppen den næring den har behov for på det rigtige tidspunkt.

Derfor:

 

  • Spis en smule lige efter træning (protein efter styrketræning og kulhydrat efter konditionstræning)
  • Lad kroppen restituere 48 timer mellem to træningspas af samme type

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *