Tak, Lotte, fordi du har fjernet alt min skyld i forhold til det at spise

Af d. 31. juli 2019

Har tændt min computer for først gang i laaang tid og har modtaget en mail med ovenstående titel. Så bliver man glad!

Kvinden har været på mit Boot Camp-forløb, fordi hun gerne vil tabe sig. Det hun hidtil har gjort, er primært at fokusere på sin kost. Da jeg mødte hende første gang, sagde hun, at hun ikke kunne forstå, at hun vejede for meget, for hun syntes ikke, hun spiste noget som helst, og det synes folk omkring hende heller ikke.

Jeg vil gerne lige pointere, at der er på ingen måde en spiseforstyrrelse forbundet med det her.

Kvinden skal tabe 11,5 kilo for at ligge i normalområdet.

Jeg lavede en præcis måling af, hvor meget hun bevæger sig. Nøglen til hendes succes ligger klart i at bevæge sig. Hun sidder i en høj stilling, og hun har simpelthen alt for mange dage, hvor hun ikke bevæger sig. Godt nok cykler hun på arbejde – et kvarter hver vej – men når jeg kigger på hendes måling er det nogle dage, den eneste aktivitet hun har. Og så er forbrændingen, altså energiomsætningen, meget lav. Så selv om man spiser sund mad i fornuftige mængder, er det svært at tabe sig. Ikke fordi der er noget galt med en, men simpelthen fordi man bevæger sig for lidt.

Jeg bad kvinden ret kort inde i forløbet, om at stoppe med at fokusere på sin kost. For hendes kost var virkelig god. Hun har den helt rigtige fordeling af kulhydrater, proteiner og fedt, og hun er ekstrem god til at variere det både derhjemme, og når hun spiser på sit arbejde. Der er simpelthen ikke noget, der kan blive bedre.

Det er meget typisk for en del af de kvinder, jeg har hos mig; De går ned i den mindste detalje i deres mad og skifter chia ud med quinoa, hvis de har læst, at det er bedre. De kommer alt for langt ud i deres søgen efter sundhed og en måde at tabe sig på.

Som jeg sagde til hende, så skal hun sige til sig selv, at hun er god. At kosten ikke kan være bedre. At hun skal se det som en eksamen, som hun har bestået. Det behøver hun ikke at tænke mere over.

I stedet skal hun fokusere på bevægelse. At få gået og cyklet hver dag, og så komme ned og dyrke fitness nogle gange om ugen. Det kan også være noget andet motion. Bare der er bevægelse.

Men hun sagde til mig, at hun i årevis havde slået sig selv i hovedet over, at hendes kost ikke var god nok. For hun har set maden som den eneste nøgle til at tabe sig Hun sagde, at jeg vil ikke vide, hvilken ro det har givet hende, at hun får feedback på sms hver eneste dag, hvor jeg skriver, at det er en rigtig fin fordeling og kosten er virkelig god. Hun fortæller, at hun rent faktisk har spist mere mad, end hun har gjort før. Før kunne hun engang imellem skære et måltid væk, men nu får hun tre gode solide måltider om dagen, og det er fantastisk.

Jeg siger ikke, at man kan spise, hvad man vil, bare man bevæger sig. Men har man en inaktiv livsstil og bare sidder og trækker fra og trækker fra, fordi man ikke kan tabe sig, så bliver det et negativt paradigme. Så skal man til at bevæge sig, så maden ikke fylder så meget.

Måske du også har brug for at få kigget din bevægelse og kost igennem for at se, hvor nøglen ligger til at nå dine mål.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *