Syre-base-kost???

Af d. 15. december 2011

Jeg er ret forvirret over al den snak om kost. Du siger at man skal spise masser af protein fra kød og kylling osv. hver dag, men jeg har snart læst mange steder at der er for meget syre i kød og at det sætter syre-base-forholdet i kroppen ud af balance. Hvordan hænger det sammen?

Hej med dig,

Tak for dit spørgsmål, som jeg er rigtig glad for at blive stillet.

Der er absolut ingen undersøgelser der har vist at det betaler sig sundhedsmæssigt at spise efter syre-base-principperne. Tværtimod. Man ved med sikkerhed at kroppen har brug for protein og at dens behov for de essentielle aminosyrer (som kroppen ikke kan danne selv). For at få dækket hele spektret er det meget vigtigt at spise protein fra alle fødevarekilder; kød, fisk, æg, grøntsager, fjerkræ og skaldyr.

Desuden sørger en sund krop selv for at styre syre-base-balancen ved hjælp af såkaldte buffersystemer: når der er for meget syre, danner kroppen automatisk mere base og vise versa. Det er i bund og grund meget simpelt.

Selvfølgelig kan der være allergier mv. at tage hensyn til, men hvis dét ikke er tilfældet kan jeg slet ikke anbefale at holde sig fra de såkaldte ”syre-fødevarer”. I hvert fald ikke af dén grund.

Til gengæld ved jeg at syre-base-teorien anbefaler at skrue ned for sukkerindtaget – herunder indtaget af frugtjuice. Det er klart at kroppen får det betydeligt bedre når den ikke længere skal kæmpe med et ustabilt blodsukker. Samtidig vil man opleve et kæmpe energiboost når man begynder at spise de mange grøntsager, som de fleste syre-base-diæter foreslår, men forbedringerne har efter min overbevisning ikke noget med syre eller base at gøre. Og igen må jeg fastslå at ingen undersøgelser peger på at der er hold i det.

Når det handler om kød, fjerkræ mv. oplever nogle at det kan føles ”tungt” eller ”surt” at spise et måltid med meget kød. Det skal det selvfølgelig ikke. Vi er alle forskellige og nogen har brug for mere end andre. Men den tunge og ”sure” fornemmelse i maven har med større sandsynlighed noget med kødets kvalitet at gøre. Spis nu for pokker noget ordentligt kød fra et dyr, der har fået rigtig mad og mulighed for at bevæge sig og udvikle sig sundt. Så får DU også betydeligt sundere kød i kroppen. Kød, der er fyldt med smagsforstærkere, nitrit, nitrat, saltvand og antibiotika, er naturligvis ikke sundt selvom det indeholder proteiner. Det siger sig selv. Og det er klart at man får det bedre hvis man pludselig holder op med at spise sådan noget bras. Men igen – det har intet med syre-base at gøre. Det er bare dårlig kvalitet!

Mine råd i denne forbindelse er derfor:

  • Spis kød, fisk, fjerkræ mv. i fornuftige mængder med god samvittighed
  • Spis god kvalitet (økologisk – og opdrættede fede fisk)
  • Spis varieret – herunder masser af forskellige grøntsager

God fornøjelse med det – og husk frem for alt at lytte til hvad din krop fortæller dig, er det rigtige.

Lotte Arndal

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.