“Sunde vaner, du skal stoppe med” fra dagens BT
’Spise seks gange om dagen’ – NEJ
”Virkelig mange tror, at der sundt at spise hver anden eller tredje time. Jeg møder masser af mennesker, der siger, at det øger deres forbrænding og holder deres blodsukker stabilt. Det er noget frygteligt fis. Det er kun for folk, der er syge f.eks. med diabetes eller træner ekstremt meget, at det giver mening at spise måltider ud over de tre hovedmåltider. Tvært imod har forskning vist, at det er sundt for kroppen at faste – også bare i timerne mellem de tre hovedmåltider. Hvis du som rigtig mange mennesker har stillesiddende arbejde og ikke får trænet, så får du ikke forbrændt de 2-3 frugter og den håndfuld nødder eller rosiner, du spiser mellem måltiderne. Det skal du holde op med”.
’Økologisk mad er sundt’ – NEJ
”Nogle mennesker, jeg møder, tror, at står der bare fair trade eller økologisk på en fødevarer, så er den sund og gratis i kalorieregnskabet. Det gælder selv veluddannede mennesker. Når vi starter på en bootcamp, sender de mig stolt billeder af deres morgenmad – ’se, jeg fandt en økologisk frugtyoghurt’. Hjælp, stop! Den yoghurt kan være nok så økologisk, fair trade eller med protein i, men den er også fuld at sukker. Alle mejeriprodukter, der indeholder bær eller frugter, er med sukker. Spiser du sådan en, har du allerede til morgenmad spist 37 af de 50 gram sukker, du må få på en dag. Så hellere køb en yoghurt naturel og skær en banan ned i den”.
’Spis ikke aftensmad for sent’ – JO
”Jeg hører tit folk, der siger, at hvis de spiser aftensmad for sent, så tager de på. Men mange af dem, der kommer hos mig, arbejder meget, og ofte når de ikke at få aftensmad, fordi et møde trak ud. Så kommer de hjem klokken 20 og er dødsultne, men de har jo hørt, at de ikke må spise et stort måltid så sent, så de tager en snack i stedet. Men hvis du ikke har spist noget siden frokost klokken 13, så er du nødt til at spise din aftensmad sent, også selvom klokken bliver 21-22. Det er meget bedre at spise et helt men sundt måltid sent end at spise mindre men mere usundt. Snacks er ofte mere sukkerholdige end reelle måltider. Så hellere spise familiens kyllingerester i køleskabet eller tage noget ordentligt mad med hjem på vejen”.
’Træn i intervaller’ – JO
”I mange år blev der talt meget om, at hvis man gerne ville tabe sig, så skulle man lægge træningen i den såkaldte ’fedtforbrændingszone’. Altså idéen om at træne lige præcis hårdt nok til, at der forbrændes mange kalorier, men ikke så hårdt, at der kun forbrændes kulhydrat. Men der er ingen grund til at forsøge at holde pulsen nede. Hvis man sidder ned meget af dagen og har problemer med at finde tid til træning, så skal man bare give den så meget gas, man kan, i den tid, man har, og ikke holde igen og jogge otte timer på et løbebånd, fordi man kan tænker på at forbrænde så meget fedt som muligt. Den tanke skal være død nu”.