Spiser du varieret nok? Eller laver du samme fejl som flere af dem jeg har i forløb?

Af d. 28. februar 2019

Alle ved at det optimale er at spise varieret. Når vi læser de officielle kostråd, er dette også et af punkterne der står listede. Men hvorfor skal vi egentlig det, og hvad vil det sige at spise varieret?
Flere af dem jeg har i forløb lige nu får det samme til morgenmad hver eneste morgen, ofte bærer frokosten også præg af være identisk. Det er ofte skyr med blåbær og mandler, rugbrød med ost med et blødkogt æg, havregrød med rosiner eller smoothie som der bliver sendt billeder af i flere dage, uger, ja endda måneder i træk.
Disse måltider er rigtig gode og næringsrige, men hvis du får de samme ting hver dag i en længere periode, kan du komme i underskud af næringsstoffer – vitaminer og mineraler. For at kroppen kan fungere optimalt skal alle vitaminer og mineraler indtages. Dette gøres ved at variere sin mad, så du ikke kun spiser æbler og gulerødder hver dag fordi du har hørt det sundt, men også får banan, peberfrugt, kål, appelsin osv.

 

Lad mig komme med de eksempler jeg oplever gentagelser ved, for at se hvad den primære næring er:

 

Eksempel 1: Skyr med blåbær og mandler: Vitamin A, K, E, kalium, natrium og calcium.

Eksempel 2: Havregryn med rosiner og mælk: vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, D, folat, kobber, jern, magnesium, fosfor, mangan, kalium, Zink og selen

Eksempel 3: rugbrød med ost og æg: vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B12, A og D, natrium, calcium, magnesium og sodium.

 

Pointen i dette er at hvis du spiser eksempel 3 hver morgen får du mange flere af B-vitaminer end i eksempel 1, hvor du næsten ingen får. Hvis du spiser eksempel 1 hver morgen får du en større mængde mineraler, end hvis du spiser eksempel 2 og 3. Det vil sige spiser du skyr med blåbær og mandler hver morgen, kommer du i underskud af B-vitamin. Spiser du havregryn hver morgen, er du bedre dækket ind med mineraler, men du får ikke noget E-vitamin og sådan kunne jeg blive ved.

Når dette er sagt vil det til en hver en tid handle om dagens samlede indtag af mad. Dermed mener jeg at det

kan det indhentes ved frokosten og aftensmaden.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *