Spis asparges – og spis bare løs

Af d. 7. juni 2013

Det er sæson for asparges i maj/juni måned, så det er nu, du skal nyde dem mens de smager allerbedst. Samtidig er danske grøntsager bare sundere fordi de ikke har mistet en masse vitalitet under langvarig transport.

Både grønne og hvide asparges bugner af kostfibre. Blandt andet indeholder de inulin, som har den fordel, at det ikke kan nedbrydes af den menneskelige organismes fordøjelsesenzymer, men derimod nedbrydes det af den mikrobiologiske flora i tyktarmen. Det gavner fordøjelsen i stor stil!

Begge aspargestyper indeholder lige mange kostfibre, og mætter dermed godt på trods af sit lave indhold af kalorier pr. 100 gram. Asparges indeholder desuden store mængder folat. Folat er gavnligt i forbindelse med produktion af blodceller og har vist sig at virke forebyggende mod hjerte-kar-sygdomme samt visse kræftformer.

De grønne asparges ”vinder” dog over de hvide, når det kommer til indholdet af flavonioder, som er immunforstærkende antioxidanter. De indeholder desuden antocytter, som også gavner sundheden og er kendt fra bær.

En bonus ved asparges er, at det ser ud til, at de kan hjælpe mod tømmermænd og virke beskyttende mod de skader, som alkohol kan forårsage på leveren. Det skriver ”Journal of Food and Science”. Dog ser det ud til, at ekstrakt fra bladene har større effekt end ekstrakt fra skuddene, som vi normalt spiser her i Danmark. Men det er da lidt interessant.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.