Sover vi bedre, når vi har indtaget alkohol?

Af Marie Ljungdahl d. 19. november 2022

Det spørgsmål har en af mine medlemmer stillet mig. Han oplever, at indtagelsen af alkohol om aftenen, gør det lettere for ham, at falde i søvn. Noget han ellers kan have lidt svært ved.

Svaret til dette spørgmål er som følger:

Alkohol i små mængder (1-2 genstande) kan bedre ind-sovningen og forlænge søvnperioden – men denne effekt forsvinder hurtigt ved større doser. Selv om alkohol umiddelbart synes at fremkalde søvnighed og dermed søvn, påvirker alkohol i større mængder søvnen negativt.

Alkohol virker sløvende på hjernen. Det bedrer selvsagt ind-sovningen, men den normale afvikling af de forskellige søvnstadier forstyrres. I starten af natten, hvor alkoholpromillen er høj, er hjernen kunstigt sløvet, hjernen sover dybt, og det nedsætter forekomsten af REM-søvn og lette søvnstadier. Senere på natten, når rusen letter, optræder REM-søvnen med forøget styrke, og dette ledsages af hyppige afbrydelser af søvnen. Resultatet er en ufuldstændig nattesøvn. Søvnen bliver dyb og snorkende i nattens begyndelse for så at blive urolig og ubehageligt drømmefuld ud på morgenen. Alkohol kan få os til at falde i søvn, sløvede, men den samlede nattesøvn bliver forstyrret og ufuldstændig.

Ved alkoholmisbrug og alkoholafhængighed, bliver den negative effekt på søvnen endnu mere omfattende og ud talt. Efter længere tids alkoholisme påvirker også abstinens søvnen negativt. Der opbygges også tilvænning, og alkoholen kommer nu til at virke stimulerende frem for søvnfremkaldende.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *