Sover du nok?

Af d. 7. april 2015

I går da jeg vågnede – langt op af formiddagen – lå jeg i min seng og svarede på sms’er fra dem jeg vejleder.

En af dem var fra en kvinde jeg vejleder i forhold til ønsket om et vægttab. Før påske følte hun, at det var gået i stå. Hendes kostindtag er fornuftigt. Kroppen træt i forhold til, at kunne træne hårdt og effektiv og den holdte væske. Netop det med at kroppen holder væske kan være et tegn på manglende hvile. Flere af de læger jeg vejleder, som arbejder om natten fortæller også, hvordan de kan tage 1-2 kg på over en 24 timers vagt. Det er hårde sager for kroppen ikke, at sove at natten.

Før påske skrev jeg til hende jeg vejleder, at fokus skulle være på, at få sovet nok hverdag flere dage i træk. Hun skrev så i går, at efter bare en nat med 8 timers søvn havde kroppen smidt et kilo – hvilket har været væske.

Nok søvn er fundamentet for en krop i balance. Hvorfor jeg netop måler på både mængden og kvaliteten af søvnen ved hver enkelt jeg vejleder. 24-timer hedder konceptet, som jeg har udviklet sammen med Peter Lund Madsen. Peter skriver i indledningen omkring søvn:

“Søvn og sundhed er uløseligt forbundet. En regelmæssig nattesøvn er forudsætningen for vigtige genopbygnings- processer i hjernen og resten af kroppen. Søvn er vigtig for en velfungerende hverdag og afgørende for et vel- lykket trænings- og kostomlægningsforløb.

En god nattesøvn styrker effekten af fysisk træning, styrker immunforsvaret og skærper vore hukommel- sesfunktioner. En ufuldstændig og forstyrret nattesøvn øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes og forhøjet blodtryk, det forstyrrer appetitregulationen, nedsætter koncentrationsevnen og viljestyrken. Søvnen er også en sladrehank. Lever man sundt, vil man bruge omkring en tredjedel af sin tid på at sove, og et af de områder, hvor en uhensigtsmæssig livsstil afspejler sig mest tydeligt, er i nattesøvnen.”

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *