Skal du fokusere på motion eller kost hvis du ønsker at tabe dig?

Af d. 5. februar 2017

Jeg har i den forgange uge startet to kvinder op i mit kostvejledningsforløb.

De har begge sendt mig en mail om, at de ønsker at tabe sig og derfor har brug for kostvejledning.

Dvs. deres ønske om vægttab er for dem forbundet med, at kosten ikke er optimal og skal laves om/justeres.

Jeg starter alle mine forløb op med, at foretage en 7 dages døgnrytme måling. Dvs. ikke kun mine forløb men alle vores forløb hos Arndal.

Når du ønsker at optimere dels din sundhed og dernæst din vægt er det faktisk mere relevant, at vurdere om du bevæger dig nok. Og faktum er, at de fleste ikke bevæger sig nok. Ej heller selvom de går i fitness 2-3 gange om ugen. Dette fordi de sidder ned og arbejder og kører bil som transportmiddel.

Er netop i gang med, at foretage beregninger af de 900 målinger jeg har foretaget over de sidste 5 år. Og selvom resultatet ikke er helt klart endnu, kan jeg kun sige der er en generel tendens som er, at en meget meget stor andel ikke bevæger sig nok. Og som sagt så er det ikke kun decideret træning der tæller med, men rigtig meget dit arbejde og hvordan du kommer til og fra.

Nå, men tilbage til de to kvinder, der netop har kontaktet mig og ønsker kostvejledning.

Jeg har fået resultatet af deres døgnrytme over 7 dage. Og de har sendt mig eksempler på, hvad de spiser. Og kan kun sige, som jeg så ofte oplever, at maden er fin. I min verden handler det om, at have en sund grundkost. Dvs. 3 gode hovedmåltider. Men derudover skal der også være plads til, at du eksempelvis kan indtage et stykke kage, et glas vin etc. i ny og næ uden at det gør, du tager på.

Og da jeg gav de to kvinder feedback og ikke mindst præsenterede dem for den strategi, som jeg finder sundest og den optimale til, at de både kan nå deres mål, men ikke mindst også opretholde den normalevægt – ja, så var de meget overrasket.

Det var de fordi de selv var af den opfattelse, at de bevægede sig meget og dermed nok. Sådan reagerer næsten alle jeg giver feedback. Det gør de fordi de har en travl hverdag med mange gøremål, deadlines etc. Og at de dermed føler de farer fra A til B. Men faktum er, at det er “mental travlhed” og ikke “fysisk travlhed”. Det er ikke deres muskler, der har været i gang, men deres hjerne. Og deres energiomsætning er derfor meget lav, hvormed at de har svært ved at tabe sig på en helt almindelig fornuftig kost. Og tillader de sig, at tage kage, vin eller andet ved siden af i ny og næ, så bloker det hele for vægttabet ganske enkelt fordi, der ikke er nok bevægelse.

En væsentlig korrelation som er meget tydelig i de 900 målinger er, at jo mere inaktiv personen er jo højere er vægten og fedtprocenten.

Som jeg forklarede de to kvinder og det hold jeg har i gang på mit 12 ugers forløb – Boot Camp – vil jeg rigtig gerne, at du vægter kosten og bevægelse lige højt. Ja, og rent faktisk er det sundere, at du bevæger dig nok så du ikke behøver, at skære din kost ned til tørstegt kylling og råkostsalat. Og et godt kondital og lidt fedt på sidebenene er faktisk sundere end at være slank og inaktiv.

Og det væsentligeste argument er, at du ikke behøver, at tænke i restriktioner omkring din kost hele tiden, hvis du bevæger dig nok. Det medfører, at det “at spise” ikke kommer til at fylde rigtig meget på en dårlig måde.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *