Skal du bruge is i forbindelse med en skade? En gammel myte slås ihjel!
Fysioteraput Simon Kirkegaard har skrevet en fremragende og meget fyldstgørende artikel omkring dette emne.
Konklusionen er, at der er i dag intet videnskabeligt bevis findes for brug af is er gavnligt, for andet end at smertelindre.
Jeg har her trukket hovedlinjerne op, og ved at klikke videre nedenfor kan du læse hele artiklen.
“Alle ”ved” at man skal skynde sig at komme is på foden, hvis man eksempelvis vrikker om og tilgangen er anbefalet fra alle lige fra læger og fysioterapeuter til din mor og skolelærer.
Selvom is i dag er anbefalet af alt og alle, betyder det så at vi i dag kan sige, at der er videnskabeligt belæg for denne tilgang?
Brugen af is kan dateres helt tilbage til 2500 f.kr. hvor Ægypterne angiveligt brugte is til at behandle skader. Ligeledes ses der referencer tilbage til oldtidens Grækenland hvor Hippocrates, Aristotle og Galen alle nævner brugen af is ved akutte skader.
En del af helingsfasen er imflammationsfasen, noget som de fleste tror er dårligt. Ofte sættes der lighedstegn mellem inflammation og smerte eller anden negativ association. Langt de færreste ved, at inflammation faktisk er en livsnødvendig og vigtig fase i genopbygningen af vores væv og til bekæmpelse af bakterier og lignende.
Det undrer mig, at man efter 5000 år med brug af is som behandling for akutte og kroniske skader, ikke har bare et enkelt studie af høj kvalitet der beviser effekten.”