Sådan holder du dig ung

Af d. 6. februar 2018

For mange handler træning og sundhed primært om at ændre kroppens udseende. At tabe sig og få flotte, faste muskler. Men når vi taler om at træne kroppen yngre, handler det om langt mere end det. En krop, der fysisk er yngre end på fødselsattesten, handler om en stærk krop, der ud over muskelstyrke og god kondition har en god balance og koordination, så alle dagligdagsaktiviteter kan udføres med lethed. Det betyder ganske enkelt, at kroppen ikke forhindrer dig i din hverdag, men giver dig frihed til at gøre de ting, du har lyst til, og leve det liv, du gerne vil leve.

Der er rigtig mange argumenter for at træne, når vi bliver ældre. Så lad mig starte med et par gode argumenter for, hvorfor du skal bruge tid på din krop.

Dine muskler er dem, du kan udvikle mest ved at træne, men omvendt er det også musklerne, der forsvinder hurtigst, når du ikke træner. Ved at træne 3 gange om ugen kan du udvikle muskelmasse højt oppe i alderen. Og har du en god grundform, kan du vedligeholde muskelmassen ved at træne en gang om ugen.

Dine muskler kan blive flere gange stærkere med træning. De kan vokse og blive synligt større, og deres udholdenhed kan øges til det dobbelte. Med alderen kræver det naturligvis noget mere træning, hvis man vil undgå et naturligt fald i formen. Men det er ofte mindre tidskrævende, end du måske tror. Ved kun at træne 3 gange om ugen, kan du holde din krop ung, fast og slank.

Dine knogler, sener og led bliver også stærkere, når du styrketræner, og din knoglemasse er et udtryk for, hvor stærke dine knogler er. I lighed med kroppens øvrige væv degenererer knoglevævet allerede fra 35-års alderen, hvilket betyder, at dine knogler med tiden bliver mere porøse og dermed sårbare over for brud. Men du kan gøre en meget stor forskel ved at træne. Ud over at du bevarer knoglernes styrke, så træner du også din muskelkoordination og balance, så du mindsker risikoen for fald og som følge deraf knoglebrud. Muskeltræning forbedrer også samspillet mellem dine nerver og aktiveringen af dine muskler, så din reaktionstid bliver hurtigere.

Vægtbærende træning som løb, spring, hop og styrketræning øger styrken og vedligeholder dine knogler. Især styrketræning er eminent til at styrke dine knogler, og selvfølgelig dine muskler, og holde din krop ung højt oppe i alderen.

Når du træner, og knoglerne udsættes for tryk og træk, øges deres indhold af mineraler, og de kan også øges i størrelse. Det sker bedst i en yngre alder, så optimalt skal du optræne dine muskler, inden du er fyldt 30 år, og så vedligeholde dem. Men du kan også styrke dine knogler højt oppe i alderen og på den måde få yngre og stærkere knogler. Så det er aldrig for sent at gå i gang med at træne.

Kvinder taber en del af deres knoglestyrke i forbindelse med overgangsalderen, fordi produktionen af kønshormonet østrogen falder. Derfor er de i risiko for at få knogleskørhed og dermed øget risiko for knoglebrud.

Træning kan på flere måder nedsætte den risiko, dels ved at styrke knoglerne, dels ved at øge muskelmassen – og ikke mindst, som jeg skrev før, ved at forbedre evnen til at aktivere musklerne og få en bedre balance, så risikoen for fald mindskes. Og hvis vi falder, lander vi bedre, har flere muskler til at tage fra med og stærkere knogler, så vi ikke så let får brud.

Træning er også vigtigt for at holde dine led unge, fordi træning styrker knoglerne og musklerne omkring leddene. Stærke muskler er således det bedste middel mod slidgigt. Ved slidgigt slides brusken på ledfladen skævt og revner og giver væskeophobning i det ramte led. Tilstanden kan afhjælpes med træning. Ro vil sjældent være løsningen.

Dit hjerte styrker du ved at forbedre din kondition. Konditallet er nøgletallet for dit helbred. Hvor meget ilt din krop kan optage og forbruge per tid, er den bedste markør for, hvordan dit hjerte, dine lunger og dine muskler fungerer.

Når du ønsker at træne din krop yngre, gør du det ved at træne dine muskler og knogler stærkere og forbedre din kondition, så dit hjerte bliver stærkere.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *