Sådan øger du optagelsen af jern i din kost
Har netop sendt anvisning til en af de kvinder jeg vejleder, der ved blodprøve har fået konstateret jern mangel også kaldet anæmi. Ved blodmangel (anæmi) menes mangel på røde blodlegemer. Er der ikke tilstrækkeligt, eller er de røde blodlegemer ikke funktionsdygtige, får vi symptomer på mild iltmangel, træt- og uoplagthed.
Dette kan skyldes kraftige menstruationer, vegetarisk kost, sygdom eller for lidt mad (underernæring).
Under en graviditet opstår et øget behov, da der sker et stort antal celledelinger, hvorfor alle gravide anbefales at tage jern tilskud.
Madvarer som indeholder meget jern er:
Kød, fisk eller fjerkræ
Kål (alle slags), kartofler
Bælgfrugter
Tørret krydderurter som oregano, persille, basilikum, timian og rosmarin
Leveren fra kylling, svin og ko. Rødt kød giver mere jern end hvidt.
I forhold til optagelsen af jern gælder følgende råd:
- Ikke drikke te og kaffe til de jernholdige fødevare, da det hinder optagelse af jern i kroppen.
- De jernholdige fødevare skal kombineres med C-vitaminholdige fødevarer, da jern optagelse nemmere/bedre sammen med C-vitamin.
- Højt indtag af grove kornprodukter (helst langtidshævet brød, som surdej, brød hvor kernerne har ligger i blød inden bagning).
- Grønne grøntsager er jernrige
- Opvarmning af mad – kogning, dampning, lynstegning, kan forsøge optagelsen af den tilgængeligt jern.
- Undersøgelse viser at kasein, som er proteinet i komælk, kan hæmme optagelsen af jern.