Så meget forbrænder du ved at stå op!

Af Lotte Arndal d. 18. september 2023

Arbejdsdagen er i gang. Og her står vi. Dagligt får jeg spørgsmålet, hvor meget det bidrager til sundheden og forbrændingen at stå op og arbejde. Det har jeg skrevet en lille tekst om. 

For nylig lagde jeg en lille artikel op omkring at hjernen ikke er en muskel. Spørgsmålet er så nu, hvad du i hverdagen kan gøre for at øge din forbrænding og optimere din sundhed, når du har et kontorjob. 

Sidst blev vi introduceret for MET-værdier (1) og det er lige præcis det, der også kan hjælpe os til at blive klogere på dette område. Ifølge MET-værdierne, der angiver energiforbrug pr. enhed af tid, svarer siddende kontorarbejde til 1,5 MET. Men når du står op og arbejder, øges MET-værdien til 2, hvilket betyder, at du forbrænder mere stående end siddende. 

Lad os tage et konkret eksempel med en kvinde, der vejer 65 kg. Hvis hun sidder ned og arbejder i 7,5 timer om dagen, vil vedkommende forbrænde lidt over 700 kcal i løbet af den tid. Men hvis personen arbejder stående, øges forbrændingen til næsten 1000 kcal i samme tidsrum.

Nu er det måske urealistisk at forvente, at du går fra at arbejde udelukkende siddende til udelukkende stående. Men hvad nu hvis du begynder at stå op i bare 3 timer af din arbejdsdag? Selv denne delvise ændring ville for vores kvinde på 65 kg betyde 100 kcal mere forbrændt om dagen, end hvis hun udelukkende arbejdede siddende. På en arbejdsuge er det 500 kcal mere, og på en måned (med 22 arbejdsdage) rammer vi 2200 kcal.

Her er den virkelig spændende del: 1 kg kropsfedt lagrer ca. 7500 kcal (2). Så hvis du vejer 65 kg og begynder at stå op og arbejde 2 timer mere om dagen, ville du faktisk kunne tabe 1kg kropsfedt per kvartal – udelukkende ved at foretage denne enkle ændring! Hvis du vejer mere, ville du kunne tabe dig endnu mere.

Det bliver til 4 kg kropsfedt om året (med udgangspunkt i en kropsvægt på 65kg), uden at skulle ændre på din kost eller sætte tid af til mere træning i din hverdag – det eneste du har ændret er, at du bruger under halvdelen af din arbejdsdag stående i stedet for siddende.

Kilder:
(2011) “2011 Compendium of Physical Activities: A Second Update of Codes and MET Values”: https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2011/08000/2011_Compendium_of_Physical_Activities__A_Second.25.aspx

(2010) McArdle, Katch & Katch: “Exercise Physiology – Nutrition, Energy and Human Performance” (7th edition)

(2021) “Musculoskeletal pain and sedentary behaviour in occupational and non-occupational settings: a systematic review with meta-analysis”
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34895248/

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *