Rygning og stofskiftet

Af d. 27. maj 2013

Nikotin er et af 4.000 kemiske stoffer som findes i tobaksrøg og påvirker store        dele af kroppen: hjertet, nervesystemet og blodårerne, og bevirker såvel fysisk som  psykisk afhængighed. Rygning er påvist at øge stofskiftet, dog i mindre grad, idet  nikotins virkning på kroppen påvirker såvel nervesystemet som den hormonelle  respons. Nikotins direkte og akutte fysiske effekt på stofskiftet er påvist at  udgøre op til 6 %. Dette er dog forbundet med store individuelle – og  kønsbetingede forskelle (Pallosso PA & James WP; KA Perkins 1992; Perkins et  al. 1984).

De negative effekter af rygning er veldokumenterede og bør ikke overraske nogen. Blandt disse er, at rygning ødelægger: slimhinderne i luftvejene og øger dermed risikoen for bronkitis og lungevævet, det nedsætter effektiviteten af immunsystemets bekæmpelse mod bakterier og virus i lungerne og lungekapaciteten, øger risikoen for åreforkalkning og dermed blodprop, samt forhøjer blodtrykket.

I forbindelse med rygestop kan det derfor være hensigtsmæssigt at medregne  nikotins virkning på stofskiftet, som del af nogle generelle overvejelser ved vægttab og vægtregulering.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *