Røgede fødevarer og sundhed

Af d. 6. marts 2012

Røgede fødevarer kan smage ganske fantastisk, men mange mener at der også er en sygdomsrisiko forbundet med indtag af røgvarer. Røgning er en meget gammel konserveringsmetode, som også har vist sig at give maden en karakteristik smag, som mange kan lide.

Vi spiser røgede fiskeprodukter, spegepølse, shorizopølse, hamburgerryg og røget laks som aldrig før. Røgningen udsætter fødevarerne for forskellige kemikalier som findes i røgen. Det er fx nogle tjærestoffer og forskellige syrer. De slår mikroorganismerne ihjel og øger surhedsgraden i fødevaren. Dét i sig selv virker naturligvis konserverende.

Man har ikke undersøgt det tilstrækkeligt, men jeg kan ikke lade være med at tænke på at vores fordøjelsessystem alt andet lige må blive sat på overarbejde, når de naturlige nedbrydningsprocesser at ødelagt på forhold. Fuldstændig som når man tilsætter andre konserveringsmidler (hvilket jeg også er imod at spise). Men som sagt – den del af det, er kun mine tanker – ikke noget, man som sådan ved!

Til gengæld ved man, at de sundhedsskadelige effekter afhænger af røgningsmetoden. Det er især tjærestofferne, som kan sættes i forbindelse med kræftsygdomme som kræft i munden, maven og spiserøret. Men ved moderne røgningsmetoder afsættes der meget begrænsede mængder af tjære på maden.

Til gengæld skal man passe på med hjemmerøgede fødevarer og egnspecialiteter som fx sortrøget skinke kan indeholde meget store mængder tjære.

Hvis der ligefrem bruges urenset røggas til røgningen, vil der også dannes andre kræftfremkaldende stoffer, som fx nitrosaminer i fødevaren.

Det skal dog siges at kræftrisikoen fra røgvarer er ret lav medmindre du har et dagligt forbrug af hjemmerøgede varer eller eksempelvis sortrøget skinke, som jeg nævnte tidligere.

Jeg synes ikke selv at man ved nok om røgvarer endnu, så jeg spiser dem ikke så ofte. Som med så meget andet, må man selv vurdere for og imod. Mit bedste råd er: Alt med måde.

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.