Proteiner – af største vigtighed

Af d. 13. januar 2018

I mandags satte jeg mit Boot Camp hold i gang. Inden deltagerne starter op sender din dels en personlig målsætning med deres historik, men jeg beder dem også sende en beskrivelse af, hvad de har spist i 3 dage. Dette for, at få et indblik i, hvordan en normal dag ser for dem. Her ser jeg meget på fordeling af kostgrupperne. Hvor meget grønt, frugt, protein, gode fiberrige kulhydrater, sukker, stimuli og alkohol er der i deres kost.

Deltagerne er meget forskellige, men et gennemgående træk er, at de får for lidt grønsager og for lidt protein. Og ja, for meget sukker og stimuli (8-9 kopper kaffe, sodavand etc.)

Flere er vant til primært, at spise protein om aftenen. Morgenmad (hvis der er nogen morgenmad) og frokost kan være fattig på proteiner.

Jeg anbefaler klart, at der indtages proteiner i alle måltiderne. Og her mener jeg på ingen måde, at du skal leve af kød! Eller at kulhydrat er usundt. Men at der er en god fordeling af kostgrupperne i alle dine hovedmåltider. Dvs. en god fordeling af grønt/frugt, fiberrige kulhydrater og noget som indeholder protein. Her tænker jeg yoghurt, ost, æg, fisk, kylling, kød og/eller bønner og bælgfrugter.

Jeg har skrevet en lille tekst om, hvad proteiner er for, at du kan blive lidt klogere på emnet:)

“Proteiner er livsnødvendige for og i alle levende organismer. Ordet ”protein” er græsk, og betyder ”af største vigtighed”. Det er ingen overdrivelse, for vores kroppe kan ganske enkelt ikke fungere, hvis vi ikke får tilstrækkeligt protein – af højeste kvalitet, naturligvis.

Hormoner og enzyme

Proteinerne har et hav af vigtige funktioner i vores kroppe. De udgør de ”byggeklodser”, som for eksempel vores hud, hår, negle, muskler og indre organer består af. Desuden består flere hormoner af protein. De fleste har hørt om hormonet, insulin. Insulin består af protein og er helt afgørende for om vi kan regulere og stabilisere vores blodsukker hensigtsmæssigt. Dermed kan vi blandt andet undgå sukkersyge, lavt energi niveau, humørsvingninger, dårlig søvn og de velkendte ædeflip som medfører vægtforøgelse.

Et andet vigtigt protein er Protaktin, som sørger for regulering af mælkeproduktionen hos ammende kvinder.

Alle enzymer består af protein, og det er enzymerne der sørger for at alle de kemiske nedbrydelsesprocesser kan finde sted: Det drejer sig i høj grad om vores forbrænding, nedbrydningen af maden fra munden til tarmen, samt optagelse af vigtige næringsstoffer gennem vores fordøjelsessystem! Men faktisk findes der også nogle fantastiske enzymer som hjælper rigtig godt til, når vi vil vænne kroppen til at blive bedre til at anvende fedt som brændstof. For eksempel hvis vi gerne vil tabe os.

Proteintyperne

Proteiner består af såkaldte aminosyrer. Heldigvis kan vores kroppe selv danne de fleste aminosyrer ud fra den kost, vi spiser, men nogle af aminosyrerne skal vi have tilført via kosten. Derfor er det utroligt vigtigt, at spise et varieret udvalg af proteinrige fødevarer.

Der findes overordnet to typer af protein: animalsk (fra dyr) og vegetabilsk (fra planter). Generelt er indholdet af protein i de vegetabilske kilder ikke særlig højt, og det vist sig, at energiomsætningen (forbrændingen) øges mere hvis man spiser animalsk protein. Det vil sige, at det bliver lettere at tabe sig.

Vegetarkost og mangel på vitaminer og mineraler

Vitaminet B12, som blandt andet er vigtigt for nervesystemet og dannelsen af røde blodlegemer, findes hovedsagligt i fødevarer med animalsk protein. Derfor kan vegetarer få problemer med vitamin B12-mangel.

De allerbedste kilder til protein:

Kød, fjerkræ, indmad, æg, skaldyr og fisk

Manglende animalsk protein kan også medføre jernmangel. Selvom der findes jern i flere vegetabilske fødevarer, kan man ikke optage det, hvis man ikke også får tilført protein fra kød og fisk. Derfor kan det anbefales af spise animalsk protein hver eneste dag.

Øget mæthedsfølelse og stabilt blodsukker

Protein har en fabelagtig evne til at øge mæthedsfølelsen i lang tid. Sammen med fedt, er protein, som tidligere nævnt, en uvurderlig hjælp til at stabilisere blodsukkeret. Derfor kan det være en rigtig god idé, at sammensætte alle dagens måltider (også morgenmaden).”

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *