Proteiner

Af d. 10. februar 2014
Proteiner findes i animalske fødevarer som kød, fjerkræ, indmad, æg, skaldyr og fisk samt i vegetabilske bælgfrugter, som linser, bønner og ærter. De seneste år har der været megen snak om, hvor meget protein man bør spise. Der er ingen tvivl om, at protein er vigtigt, hvis man vil tabe sig eller bare bevare sin krop sund og velfungerende. Men der er grænser for, hvor meget protein kroppen har godt af. Spiser man for meget, kan nyrerne blive overbelastede, og man risikerer desuden at få forstoppelse. Kroppen kan simpelthen ikke optage og omdanne uendelige mængder protein. I bedste fald vil for store mængder protein i kosten blot være „dyr urin“, idet de overskydende mængder vil forlade kroppen med urinen (Nordic Nutrition Recommendations. Ministerrådet, 2004). Som hovedregel bør man spise 1 gram ren protein pr. kilo kropsvægt om dagen. Men husk, at 1 gram protein ikke svarer til eksempelvis 1 gram kød. Desuden har folk, der er ved at tabe sig, gavn af lidt mere protein i vægttabsperioden. Dvs. omkring 1,3–1,5 gram protein pr. kilo kropsvægt. Det samme gælder, hvis man er ved at opbygge muskelmasse ved hjælp af styrketræning (Nordic Nutrition Recommendations. Ministerrådet, 2004). Men det er kun i opbygningsperioden, og de ekstra proteiner bør indtages lige efter styrketræningen. Det kan ikke betale sig at spise mere end 30 gram protein per måltid, det overskydende kan alligevel ikke blive optaget. Når man er nået til vedligeholdsfasen, eller man har tabt sig, er det hverken nødvendigt, sundt eller gavnligt at spise de ekstra proteiner længere.
En kvinde, som vejer 65 kilo,
65 gram protein ved at spise dette:
2 æg (14,5 gram protein)
100 gram kyllingefilet (20,5 gram protein)
20 gram skæreost (4 gram protein)
100 gram laks (18 gram protein)
2 skiver rugbrød (5 gram protein)
8 mandler (3 gram protein)
I alt = 65 gram protein
En mand, som vejer 85 kilo, kan få
85 gram protein sådan:
3 æg (22 gram protein)
100 gram kyllingefilet (20,5 gram protein)
20 gram skæreost (4 gram protein)
150 gram laks (27, 2 gram protein)
3 skiver rugbrød (8 gram protein)
10 mandler (3 gram protein)
I alt = 85 gram protein
“Nordic Nutrition Recommendations. Integrating nutrition & physical activity”. Ministerrådet. 2004

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *