Protein – hvor meget skal jeg spise?

Af d. 6. februar 2019

De seneste år, har der været utrolig meget snak om hvor meget protein, man bør spise.

Fra mit synspunkt, er der ingen tvivl om, at protein er ubeskriveligt vigtigt, hvad enten man vil tabe sig eller bare vil bevare sin krop sund og velfungerende.

Men der er naturligvis grænser for hvor meget protein, kroppen har godt af. Spiser man for meget, kan nyrerne blive overbelastede og man kan risikere at få forstoppelse. Kroppen kan simpelthen ikke optage og omdanne uendelige mængder protein. I bedste fald, vil for store mængder protein i kosten, blot være ”dyr urin” idet de overskydende mængder vil forlade kroppen med urinen.

Men, men, men… langt de fleste mennesker spiser alt for lidt protein. Og det er derfor, at opmærksomheden på dette fantastiske næringsstof bør opretholdes. Det handler bare om at finde en sund balance.

Som hovedregel bør man spise 1 gram ren protein pr. kilo kropsvægt om dagen. Dette er der utallige undersøgelser, der har vist. Det svarer til at en person, der vejer 65 kilo eksempelvis skal spise følgende proteinkilder i løbet af en dag.

  • 2 æg, (15 gram protein)
  • 150 gram kyllingefilet (30 gram protein)
  • 20 gram skæreost (5 gram protein)
  • 100 gram laks (20 gram protein)

De fleste vil nok mene, at det er en helt del. Men grunden til at jeg alligevel bringer det op er, at der efterhånden er mange mennesker, der overdriver og tænker ”jo mere, des bedre”, og derfor spiser op til dobbelt så meget som de har brug for – og godt af.

Man behøver naturligvis ikke ramme de 1 gram pr. kilo kropsvægt hver eneste dag, men det er en god guide-line.

Desuden har folk, der er ved at tabe sig, gavn af lidt mere i vægttabs perioden. Dvs. omkring 1,3-1,5 gram protein pr. kilo kropsvægt. Det samme gælder, hvis man er ved at opbygge muskelmasse ved hjælp af styrketræning. Men det er KUN i opbygningsperioden og de ekstra proteiner bør indtages LIGE efter styrketræningen. Det kan ikke betale sig at spise mere end 30 gram af gangen. Det overskydende kan alligevel ikke optages, selvom proteindriks-producenterne  gerne vil fortælle en anden historie. Når man er nået til vedligeholdsfasen, er det hverken nødvendigt, sundt eller gavnligt at spise ekstra protein længere.

Protein ER altså vigtigt – men ALT med måde

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *