Opbygning af muskelmasse under vægttab?

Af d. 13. februar 2013

”Jeg har læst at man ikke kan opbygge muskler uden at være i overtal af kalorier. Hvordan kan man så tabe sig og styrketræne samtidig”?

 

Det er faktisk rigtigt, at man ikke kan opbyggemuskelmasse samtidig med at man taber sig. Det skyldes rigtig nok, som du skriver, at kroppen skal være i positiv energibalance (overtal af kalorier fra kosten), for at nogle af proteinerne går til ny muskelmasse.

Men man kan sagtens styrketræne og tabe sig samtidig. Og rent faktisk kan man også øge vægttabet i kraft af styrketræningen. Styrketræningen kræver nemlig en masse energi fra kroppen både under og efter træningen. Under træningen bruger musklerne især og fedt kulhydrat til at udføre muskelarbejdet og efter træningen, bruger kroppen energi fra både protein, fedt og kulhydrat. Dermed er dit energiforbrug øget, og det er medvirkende til at du taber dig.

På den anden side kan man som sagt ikke øge sin muskelmasse mens taber sig. Men man kan sagtens blive stærkere og mere ”tonet” i musklerne. Det skyldes at denne del af resultatet først og fremmest er neuromuskulær og hænger sammen med en masse nydannede nervesammenspil i musklerne, som betyder at musklen virker bedre (er blevet stærkere og hurtigere) samtidig med at en veltrænet muskel ser mere spændstig ud selvom den ikke er blevet større i omfang.

Denne proces kræver også energi, men der er altså ikke tale om en decideret øgning af muskelmassen som man ser ved bodybuildere osv.

Hvis får målt kropssammensætning og målingen viser, at din ”Fat Free Mass” alligevel er steget, skyldes det med stor sandsynlighed en øget mængde af bindevæv. Det sker ofte i forbindelse med opstart at styrketræning.

Hvis man virkelig er interesseret i at opbygge muskelmasse, er det nødvendigt, at man spiser lidt mere end man har brug for i en periode. Man skal spise forholdsvis meget protein og mindre fedt og kulhydrat hvis det skal være effektivt. Det skal siges, at denne proces ikke nødvendigvis er sund for kroppen.

Det betaler sig også at holde igen med konditionstræning i muskelopbygningsfasen, da det kan være med til at nedbryde muskelmassen.

Det kan ikke undgås, at man også tager lidt fedt på under denne fase, da kroppen har nemt ved at lagre fedt og lidt sværere ved at lagre protein i form af muskelmasse.

Alt i alt kan det godt betale sig at dyrke styrketræning mens du taber dig. Men muskelmassen bliver ikke større som sådan! Arbejdet og restitutionen kræver energi, og derfor er styrketræning effektiv i vægttabssammenhæng. Samtidig bliver dine muskler mere veldefinerede og selvfølgelig stærkere og mere funktionelle.

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentar

 1. Hej Lotte,
  Jeg har siden 1. januar gået 10,6 km i gennemsnit hver dag. Tidligere gik jeg 6 km. Jeg spiser det samme som tidligere, men alligevel taber jeg mig ikke nævneværdigt. Kan det skyldes at jeg opbygger muskelmasse pga. den øgede “træning”?

  1. Hej Henrik,

   Tak for dit spørgsmål.

   Dertil vil jeg svare nej. For at muskelmassen stiger kræver det mere muskelopbyggende træning.

   Hvis du laver en logbog med bevægelse samlet set og fotos med beskrivelse af din kost over nogle dage og sender til mig på mail – lotte@arndalspa.dk vil jeg meget gerne kaste et blik på det og komme med gode råd. Ikke mindst se om jeg kan gennemskue, hvor nøglen til vægttab ligger.

   Hvor hurtigt går du dine skridt?

   Kh Lotte