Nej, du kan ikke svede din influenza væk ved træning eller sauna?

Af Lotte Arndal d. 6. december 2022

Det er mit budskab med dagens foto fra min stue. Her sidder jeg så og blomstrer og arbejder lidt. Selvom jeg nok bare burde slukke computeren og tænde for en god film.  For jeg er nemlig ikke frisk. Jeg har gået meget få skridt de to sidste uger. Og ej heller trænet en eneste gang. Og jeg har med vilje helt undladt at besøge mit eget spaområde.

Mange tror fejlagtigt at det hjælper at tage en tur i saunaen, hvis man er små syg. Og for ikke at bryde træningsrutine, så træner man alligevel. Det vil jeg til enhver en tid fraråde. Formålet med at træne er at bliver stærkere og komme i bedre form. Ikke at træne sin samvittighed. Træner du trods sygdom er det primært din samvittighed du styrker ej din krop. 

Influenza er en virus, der ikke kan behandles med antibiotika eller andre piller. Det er kroppens eget immunforsvar, der skal “cleare” virusinfektionen. (Derfor kan en simpel influenza være meget farlig for meget syge mennekser med svækket immunforsvar).

Når du har feber under sin influenza, bør du blive i sengen både for, at kroppen kan bekæmpe virus i fred, men også for at undgå at smitte andre.

Du bliver ikke hurtigere rask af at dæmpe feberen med panodiler. Du nedsætter feberen, da det er ganske ubehageligt at have så høj kropstemperatur, du kan blive dehydreret ved høj feber, og det er et stort stress respons for kroppen uanset hvad, at have feber. (naturligvis størst ved feber > 39-40grader) Derfor skal kroppen ikke unødig stresset med sport eller andre krævende ting.

Ved milde infektioner oplever mange, at de godt kan træne. Det er på sin vis også i orden, men de bliver ikke hurtigere raske af at træne. Du kan ikke “udvaske” din virusinfektion. Heller ikke “svede den ud” i saunaen eller dampbadet, som mange tror.

C-vitaminer virker heller ikke i den akutte fase, men det er altid vigtigt at spise C-vitaminer (og andre vitaminer!) hele året rundt. Det styrker det generelle immunforsvar.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *