Nej, dit stofskifte falder ikke med alderen – før du fylder 60. Ej heller for kvinder i overgangsalderen

Af Lotte Arndal d. 27. februar 2025

Vægtøgning med alderen – skyldes adfærd, ikke hormoner

Mange oplever, at de tager på med alderen – særligt kvinder i overgangsalderen. Den gængse opfattelse er, at stofskiftet falder drastisk, eller at hormonerne gør det svært at holde vægten, men forskning viser noget andet.

At mange mærker en markant vægtstigning under overgangsalderen skyldes, at de mange ændringer i kroppen (udover almindelig aldring) giver mindre energi og overskud – fysisk og mentalt – til at bevæge sig, som vi har gjort tidligere. Mange spiser lidt mere for at kompensere for træthed, stress eller for at hygge sig.

Da jeg startede med at læse til træner, lærte vi, at stofskiftet begyndte at falde omkring 30-årsalderen og derefter faldt yderligere ved 40 og 50 år. Det blev forklaret som årsagen til, at de fleste tog på i vægt med alderen.

Denne opfattelse er stadig udbredt, nemlig at et faldende stofskifte er hovedårsagen til de ekstra kilo, der kommer med årene.

Men banebrydende forskning fra Herman Pontzer, offentliggjort i tidsskriftet Science, afslører, at stofskiftet forbliver stabilt gennem voksenlivet og først begynder at falde efter 60-årsalderen (1). Så forklaringen på de øgede kilo gennem overgangsalderen skal findes et andet sted end i et faldende stofskifte. 

Mange mennesker (både mænd og kvinder) føler dog stadig, at deres stofskifte modarbejder dem, så snart de når en vis alder. Dette kan skyldes en række faktorer som livsstilsændringer, ændret aktivitetsniveau og hormonelle forandringer (særligt hormonelle ændringer som påvirker appetit, sultsignaler og fedtfordeling), men ikke nødvendigvis et svækket stofskifte. Den nye forskning udfordrer derfor den traditionelle forståelse af, hvorfor vi tager på i vægt, og understreger vigtigheden af livsstilsvalg frem for en skæbnebestemt forringelse af vores forbrændingsevne.

Studiet analyserede energiomsætningen hos 6.421 personer fra 29 forskellige lande og fandt, at stofskiftet gennem livet følger fire veldefinerede faser:

  1. Fødsel til 1 år: Spædbørn har det højeste stofskifte, ca. 50% højere end voksnes, hvilket understøtter hurtig vækst og udvikling.
  2. 1 til 20 år: Stofskiftet falder gradvist med omkring 3% om året, selv i puberteten, hvor kroppen vokser hurtigt.
  3. 20 til 60 år: Stofskiftet forbliver stabilt gennem hele voksenlivet. Dette betyder, at vægtøgning i denne periode ikke skyldes en naturlig nedgang i stofskiftet, men snarere livsstilsændringer.
  4. 60+ år: Først efter 60 begynder stofskiftet at falde med cirka 0,7% om året. Dette hænger sandsynligvis sammen med tab af muskelmasse og andre metabolisk aktive væv.

Hvordan blev dette undersøgt?

Studiet anvendte den mest præcise metode til måling af stofskifte: ‘’Doubly Labeled Water’ (DLW)-metoden.

Denne metode betragtes som guldstandarden inden for måling af energiomsætning, fordi den giver et præcist billede af en persons samlede kalorieforbrug over en længere periode i deres naturlige omgivelser. Deltagerne drak vand med stabile isotoper af hydrogen og oxygen – specielt mærkede varianter kaldet deuterium (²H) og oxygen-18 (¹⁸O). Disse isotoper gør det muligt at spore, hvor meget kuldioxid (CO) kroppen producerer, hvilket direkte afspejler energiomsætningen.

Metoden er særligt værdifuld, fordi den giver et realistisk billede af, hvordan stofskiftet fungerer i dagligdagen, i modsætning til laboratoriemålinger, som kun registrerer stofskifte i kortere perioder. Den giver desuden en mere fuldstændig forståelse af kroppens energiforbrug ved både hvile og aktivitet og eliminerer dermed mange af de fejlkilder, der findes i ældre studier, som kun målte hvilestofskifte.

Hvorfor føles det som om stofskiftet falder tidligere?

Selvom forskningen viser, at stofskiftet forbliver stabilt mellem 20 og 60 år, oplever mange, at deres vægtøgning accelererer, når de rammer 30’erne eller 40’erne. Det er ofte i denne periode, at folk får børn, hvilket kan føre til dårligere søvn, mindre overskud og mindre tid til træning og bevægelse. Samtidig kan hverdagen kræve hurtigere løsninger i forhold til mad, hvilket kan medføre et højere kalorieindtag.

En anden væsentlig faktor er ændringer i økonomien. Mange er færdige med at studere og har fået et fast job, hvilket ofte betyder flere penge, men også færre krav om daglig bevægelse. Hvor man før cyklede eller gik til studiet, vælger mange at tage bilen, hvilket kan reducere den samlede mængde fysisk aktivitet.

Samtidig er arbejdsstress en væsentlig faktor. Mange i denne alder fokuserer intenst på karrieren, hvilket kan føre til stress, mindre tid til fysisk aktivitet og flere hurtige, bekvemme måltider. Over tid kan disse ændringer i livsstil skabe en oplevelse af, at stofskiftet er blevet langsommere, selvom det i virkeligheden er livsstilen, der har ændret sig.

Hvorfor føles det særligt som om stofskiftet falder i overgangsalderen?

Selvom forskningen viser, at stofskiftet forbliver stabilt mellem 20 og 60 år, oplever mange kvinder, at vægten pludselig stiger i overgangsalderen. Det føles som om, stofskiftet falder, men i virkeligheden handler det ofte om ændringer i energi, søvn og bevægelse.

Overgangsalderen medfører ofte søvnforstyrrelser, nattesved og ømme led, hvilket kan resultere i mindre overskud og bevægelse. Når man føler sig træt og uoplagt, bliver det naturligt sværere at opretholde samme aktivitetsniveau som tidligere.

Når energien falder, er det almindeligt at bevæge sig mindre i hverdagen – samtidig med, at man måske spiser mere for at hygge sig eller kompensere for træthed. Dette kan føre til et kalorieoverskud, som over tid resulterer i vægtøgning.

Mange kvinder i overgangsalderen oplever også nye livsvilkår, der kan påvirke vægten. Mindre hverdagsaktivitet – måske cyklede eller gik man mere tidligere. Øget ansvar og stress – både på jobbet og i familien. Flere sociale arrangementer – som ofte inkluderer mad og vin.

Disse faktorer kan føre til en oplevelse af, at kroppen lagrer fedt lettere, men i virkeligheden skyldes det ændringer i daglige vaner snarere end et markant fald i stofskiftet.

  1. Pontzer et al. (2021): Daily energy expenditure through the human life course
    PMID: 34385400

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentar

  1. TAK sikke en myte der blev “dræbt” der med igen en sund forklaring så de mange offre der gemmer sig bag deres ejerskab af vægt øgning, Lotte elsker dine Micro learnings som burde være i alles algoritmer hvis de ikke følger dig

    1. Kære Maria,

      Tusinde tak for din kommentar. Den varmer! Synes der er så meget misinformation. Prøver efter bedste evne at dele en masse information med udgangspunkt i videnskab.

      Kærlige hilsner

      Lotte