Min Mors køkkenråd fra 1930'erne – relevant eller?

Af d. 23. marts 2012

Sidder i Jylland hos mine forældre og skriver indlæg til bloggen.

Holder på et tidspunkt en pause for at gå i køkkenet og lave mig en kop te, og giver mig for første gang i mange år, til at læse mine mors køkkenråd, der har hængt på væggen hele min barndom. Køkkenrådene er broderet i hånden og trods glasrammen er det hvide lærred blevet gulling efter at have hængt i køkkenet så mange år. Rådene stammer fra den tid, hvor kvinderne blev sendt på husholdningsskole. Og selvom rådene er over 80 år gammel, synes jeg at de rammer plet. Måske mere end tidligere, fordi vi har bevæget os så langt væk for de grundlæggende ”naturlige” regler for, hvad mad er, og hvad det bør indeholde. Tænk på, hvormeget der er tilsat vores mad i dag, som ikke fandtes da min 70-årige mor var barn. Og dette alene som kompensation for den naturlige rigtige råvare. Et simpelt råd er, at du kun køber de varer, som lå på hylderne da din bedsteforældre var børn. Hvis du har dette råd i tankerne næste gang du går i supermarked, bliver du overrasket. Overrasket over, hvor meget ”møj” (læs: bearbejdede mad) der findes, hvor producenterne har tilsat E-numre, konserveringsmidler, salt, sukker, mel etc. for at kompensere for den rigtige råvare, forlænge dens leve tid på hylderne og dermed gøre varen billigere.

Mors køkkenråd

  • Den vigtigste ting du først lære bør: God mad kræver arbejde, sjæl og smør.
  • To nødvendige onder er mel og vand. De gir ingen smag – spar dem hvor du kan.
  • Husk altid at komme den føde i dine gryder som netop årstiden byder.
  • Lidt persillegrønt eller andet blad gør ofte kedelig mad lidt glad.
  • Når gryden koger – skru gassen ned din mad bliver bedre – du tjener derved.
  • Glem ej de enlige når i har fester selv om seks er det bedste antal gæster.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *