Menneske depression et velfærdsproblem?

Af d. 24. juni 2014

Jeg skrev i sidste uge et kort statment om, at dyr ikke bliver deprimeret. Har det fra et kursus jeg var på med en virkelig dygtig amerikansk læge. Han sagde, at det kun var dyr i fangeskab, der udviste de symptomer. Dyr der blev buret inde og taget fra deres flok. Men at vilde dyr ikke oplever disse symptomer.

I forbindelse med mit blogindlæg, så har jeg modtaget to spændende mails fra to meget kloge kvinder som jeg har sat ind nedenfor.

Synes du skal læse dem!!!

Som de begge er inde på nedenfor handler depression også om tid. Hverken dyr eller afrikanske kvinder kan sætte sig ned og være deprimeret, for så overlever de ikke.

 

Anne Skare Nielsen fra FUTURE NAVIGATOR skriver:

 

“Jow faktisk – dyr bliver deprimerede hvis de bliver udstødt af fællesskabet, får dårlig mad og ikke nok søvn. Men det er jo vand på din mølle 🙂

 

Næsehorn i afrika er så få at de har svært ved at finde hinanden. De fleste sociale væsner bliver triste hvis ikke de har kontakt med artsfællerne. Så står de bare og hænger.

 

Dyr i zoo (der ikke ligner natur) bliver også mega-deprimerede. De udfører de samme handlinger om og om igen : piller i sår, danser frem og tilbage i en uendelighed, laver utallige overspringshandlinger. Virkeligt deprimerende at se på. Oplevde det engang i et zoo i holland. Glemmer det aldrig.

 

Så jo – Dyr bliver depri hvis ikke de bliver stimulerede og udfordrede af nye spændende ting. Ligesom mennesker.

 

Jeg har snakket med en masse forskere om emnet, og de siger at opskriften på en depression hedder “mig, mig, mig .. og mig”. Så ikke vrede med selvoptagethed. Man er både ALT og INTET på samme tid.

 

Sjovt nok og megaprovokerende, siger de også at menneske-depression nok er et moderne velfærdsproblem. Man ser sjældent afrikanske mødre være deprimerede. Det har de ikke tid til 🙂

 

kram – godt emne at tage op. Piv & klynk kan ikke bruges til en skid :)”.

 

Stine B. Christiansen dyrlæge og etolog skriver:

 

Kære Lotte,

 

Dejligt at du lader dig inspirere, og godt at du i din rådgivning står fast på det videnskabelige grundlag:)

 

Du lavede også i sidste uge et opslag over dette tema. Nu er depression jo mange ting og har mange årsager, men det er er en anden snak. Og håndtering af vrede er jo et kæmpe emne i sig selv.

 

Hvis du vil bruge dette billede fremadrettet, vil jeg vil blot fortælle dig, at depression hos dyr i naturen faktisk ikke er særlig godt undersøgt, men en ting er sikkert: i naturen er der ikke plads til at have ret mange dårlig dage. Så bliver man spist eller dør af sult og tørst. Så, nej, depression i sit handlingslammede udtryk, som man kan se hos mennesker, ser man typisk ikke i naturen. Det betyder ikke nødvendigvis, at det ikke forekommer, blot at de dyr, der måtte blive ramt, hurtigt dør.

 

De bedste hilsner,

Stine

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *