Lidt har også ret. Fra liggende til stående til gående. Sådan påvirker du din forbrænding

Af d. 29. juni 2013

Når vi lægger os på sofaen, kræver det ikke særlig meget af kroppen. Kroppen skal virkelig ikke arbejde særlig meget, det giver sig selv.

Rent faktisk kan du, ved at foretage små ændringer i dine dagligdags aktiviteter, påvirke kroppens energiomsætning (Levine JA et al. 2000). Du kan altså ved at foretage små valg og ændringer, sætte motoren i et højere gear, uden at dette kræver særlig meget.

De nedenstående eksempler er tiltænkt at give en indikator på, at ”lidt også har ret” og at man med disse tal og eksempler i baghovedet kan implementere det i sin hverdag og se det som en del af et samlet middel til at ”mange bække små, gør en stor å”.

Tabellen nedenunder sammenfatter studiets resultater, vist som den gennemsnitlige stigning for alle forsøgspersonerne i energiomsætningen fra liggende til fire hverdagsaktiviteter:

Eksempelvis kan man ved at vælge at stå op og arbejde ved en computer i stedet for at sidde ned en hel arbejdsdag, rent faktisk øge sin energiomsætning i mange timer i løbet af en dag. En meget stillesiddende hverdag, eksempelvis kontorarbejde foran en computer, buschauffører m.v. er forbundet med stor inaktivitet og risiko for hjertekarsygdomme. Et klassisk studie fra England viste hvor stor forskel der var i forekomsten af hjertekarsygdomme og dødelighed for taxachauffører og togkonduktører. Det der adskilte de to arbejdsgrupper var, at togkonduktørerne stod op det meste af dagen sammenlignet med buschaufførerne.

Derfor bør man virkelig notere ovenstående bag øret og overveje det farlige ved at sidde for mange timer i løbet af en dag og modsat drage nytte af de fordele der er ved at vælge en anden type let aktivitet i løbet af sin arbejdsdag (Hamilton MT et al. 2007; Fysisk aktivitet – en håndbog).

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *