Leveren – vores mest misforståede organ

Af d. 12. januar 2017

 

Har af flere omgang lagt indlægget ud på bloggen her – ”Leveren vores mest misforstået organ”. Det har jeg fordi rigtig mange har misforstået, hvad faste gør og ser leveren som et ”beskidt” organ.

Jeg sætter dem som deltager i mit 12 ugers boot camp forløb igennem en 5 dages faste. Og jeg gør udtrykkeligt klart, at min intension er at ”nulstille” spise akten. Ganske enkelt, at de erfarer effekten fysisk og mentalt ved, at holde pause med at spise. Og ikke, at alt ”ondt” fordrives ved at drikke juice og svede i min sauna.

Indlægget om leveren som du kan læse nedenfor, er det indlæg som har givet størst reaktion i antallet af kommentarer. Folks reaktion er – jamen hvad er det så for nogle store og små klumper/sten, der frigøres sammen med afføringen, hvis det ikke er ophobet slagger, når man følger epson kuren.

Hvis du klikker videre på  LINKET HER finder du en videnskabelig artikel på emnet. Som du ville kunne læse udleder lægen, at de ”slagger” der kommer ud med afføringen blot er galde-farvet “sæber” fremstillet ved partiel forsæbning (sæbe dannelse) af olien.

“In the usual “flush,” half a cup or more of a vegetable oil is consumed together with citrus juice and Epsom salts (magnesium sulphate), usually after a brief fast. Many green, brown, yellow or black blobs of various sizes may later appear in the bowel movements. Some bear a slight resemblance to gallstones, but they are not stones. They are merely bile-stained “soaps” produced by partial saponification (soap formation) of the oil. A recent demonstration found that mixing equal volumes of oleic acid (the major component of olive oil) and lemon juice produced several semi-solid white balls after a small volume of potassium hydroxide solution was added. After air-drying at room temperature, these balls became quite solid and hard.”

Flere skriver i kommentar feltet, at man kan finde mange begejstret mennesker på nettet, som har brugt epson kuren og som føler sig sundere og udrenset efterfølgende. Jeg vil ikke hævde at de føler andet. De fleste som faster, føler sig bedre tilpas bagefter, hvilket ikke mindst også er en mental følelse. Men faktum er, at det som kommer ud blot er galde-farvet “sæber” fremstillet ved partiel forsæbning (sæbe dannelse) af olien.

Der findes efterhånden temmelig mange useriøse bud på hvordan man kan ”udrense leveren”. Det seneste jeg har hørt om er ”Leverkuren” hvor man blandt andet udsætter sin krop for uhyggelige mængder magnesiumsulfat (også kendt som Epsom-salt og meget populært i flere helse-kredse).

Hvis man følger kuren, vil man indenfor et døgn gå usædvanligt meget på toilettet og dermed også føle sig ”renset”. I virkeligheden er magnesiumsulfat bare ekstremt afførende i sig selv, men det har ikke noget med udrensning af leveren eller andre former for sunde tiltag at gøre!

Jeg har endda hørt ”sundhedseksperter” tale godt om kure, hvor leveren lynhurtigt regenererer sig selv ved at danne en masse nye leverceller. Men når en lever danner nye celler hurtigere end normalt, er det gerne fordi den danner arvæv efter hård belastning (fx skrumpelever). – Ikke ligefrem noget, der er værd at efterstræbe, vel?

Leveren skal ikke renses! Det klarer den udmærket selv, ligesom alle vores andre organer. Leveren er heller ikke mere ”uren” end vores andre organer. Det er en stor misforståelse.

Ganske vist er leveren med til at afgifte vores kroppe for eksempelvis medicinrester eller andre fremmedstoffer ved at omdanne stofferne, så de fx bliver vandopløselige og dermed kan udskilles med urinen. Men leveren lagrer ikke stofferne eller bliver uren af det!

Leveren har en masse funktioner, som de fleste slet ikke kender til. Jeg vil lige ridse dem op for at få ændret den gængse opfattelse af leveren som en ulækker affaldscentral.

  • Produktion af galde, som indgår i flere stofskifteprocesser
  • Regulering af blodsukkeret
  • Fedtomsætning
  • Proteinomsætning
  • Regulering af hormoner, vitaminer og mineraler
  • Afgiftning (den OPTAGER ikke giftstoffer, men gør dem klar til at kunne udskilles).

Selvfølgelig kan man belaste leveren ved at spise forkert eller drikke for meget alkohol og dermed udvikle sygdomme (fx skrumpelever, fedtlever og levercancer). Men det har intet at gøre med at leveren er fuld af gift, som man kan fjerne ved at drikke juice, saltvand, spise kål, tang, alger eller noget som helst andet! Sygdommene opstår oftest fordi leveren har været på overarbejde, og derfor ikke virker effektivt mere, eller er begyndt at slå forsvarsmekanismer til ved eksempelvis at danne for meget fedt.

Jeg kan da godt forstå at det lyder fristende med et hurtigt besøg i ”den fysiske skriftestol” efter X antal uger, måneder eller år med dårlig mad og for meget alkohol. Men hvis du virkelig vil passe godt på din lever og gøre noget godt for den, er der desværre ingen hurtige hokus pokus-tricks at hente.

Du skal derimod spise masser af økologiske, groft, grønt, fisk og andre gode kvalitets-proteiner. Sluk tørsten i vand, dyrk daglig motion og pas din nattesøvn. – Ikke bare i et døgn, men langt det meste af dit liv.

Det er et langt sejt træk og ikke noget kvik-fix, men det er sandheden. Rigtig god fornøjelse og tillykke med dit sunde liv:)

Hvis du er rask, er det bedste du kan gøre for din lever, at belaste den mindst muligt.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *