Body Boot CampKost

 

Har af flere omgang lagt indlægget ud på bloggen her – ”Leveren vores mest misforstået organ”. Det har jeg fordi rigtig mange har misforstået, hvad faste gør og ser leveren som et ”beskidt” organ.

Jeg sætter dem som deltager i mit 12 ugers boot camp forløb igennem en 5 dages faste. Og jeg gør udtrykkeligt klart, at min intension er at ”nulstille” spise akten. Ganske enkelt, at de erfarer effekten fysisk og mentalt ved, at holde pause med at spise. Og ikke, at alt ”ondt” fordrives ved at drikke juice og svede i min sauna.

Indlægget om leveren som du kan læse nedenfor, er det indlæg som har givet størst reaktion i antallet af kommentarer. Folks reaktion er – jamen hvad er det så for nogle store og små klumper/sten, der frigøres sammen med afføringen, hvis det ikke er ophobet slagger, når man følger epson kuren.

Hvis du klikker videre på  LINKET HER finder du en videnskabelig artikel på emnet. Som du ville kunne læse udleder lægen, at de ”slagger” der kommer ud med afføringen blot er galde-farvet “sæber” fremstillet ved partiel forsæbning (sæbe dannelse) af olien.

“In the usual “flush,” half a cup or more of a vegetable oil is consumed together with citrus juice and Epsom salts (magnesium sulphate), usually after a brief fast. Many green, brown, yellow or black blobs of various sizes may later appear in the bowel movements. Some bear a slight resemblance to gallstones, but they are not stones. They are merely bile-stained “soaps” produced by partial saponification (soap formation) of the oil. A recent demonstration found that mixing equal volumes of oleic acid (the major component of olive oil) and lemon juice produced several semi-solid white balls after a small volume of potassium hydroxide solution was added. After air-drying at room temperature, these balls became quite solid and hard.”

Flere skriver i kommentar feltet, at man kan finde mange begejstret mennesker på nettet, som har brugt epson kuren og som føler sig sundere og udrenset efterfølgende. Jeg vil ikke hævde at de føler andet. De fleste som faster, føler sig bedre tilpas bagefter, hvilket ikke mindst også er en mental følelse. Men faktum er, at det som kommer ud blot er galde-farvet “sæber” fremstillet ved partiel forsæbning (sæbe dannelse) af olien.

Der findes efterhånden temmelig mange useriøse bud på hvordan man kan ”udrense leveren”. Det seneste jeg har hørt om er ”Leverkuren” hvor man blandt andet udsætter sin krop for uhyggelige mængder magnesiumsulfat (også kendt som Epsom-salt og meget populært i flere helse-kredse).

Hvis man følger kuren, vil man indenfor et døgn gå usædvanligt meget på toilettet og dermed også føle sig ”renset”. I virkeligheden er magnesiumsulfat bare ekstremt afførende i sig selv, men det har ikke noget med udrensning af leveren eller andre former for sunde tiltag at gøre!

Jeg har endda hørt ”sundhedseksperter” tale godt om kure, hvor leveren lynhurtigt regenererer sig selv ved at danne en masse nye leverceller. Men når en lever danner nye celler hurtigere end normalt, er det gerne fordi den danner arvæv efter hård belastning (fx skrumpelever). – Ikke ligefrem noget, der er værd at efterstræbe, vel?

Leveren skal ikke renses! Det klarer den udmærket selv, ligesom alle vores andre organer. Leveren er heller ikke mere ”uren” end vores andre organer. Det er en stor misforståelse.

Ganske vist er leveren med til at afgifte vores kroppe for eksempelvis medicinrester eller andre fremmedstoffer ved at omdanne stofferne, så de fx bliver vandopløselige og dermed kan udskilles med urinen. Men leveren lagrer ikke stofferne eller bliver uren af det!

Leveren har en masse funktioner, som de fleste slet ikke kender til. Jeg vil lige ridse dem op for at få ændret den gængse opfattelse af leveren som en ulækker affaldscentral.

 • Produktion af galde, som indgår i flere stofskifteprocesser
 • Regulering af blodsukkeret
 • Fedtomsætning
 • Proteinomsætning
 • Regulering af hormoner, vitaminer og mineraler
 • Afgiftning (den OPTAGER ikke giftstoffer, men gør dem klar til at kunne udskilles).

Selvfølgelig kan man belaste leveren ved at spise forkert eller drikke for meget alkohol og dermed udvikle sygdomme (fx skrumpelever, fedtlever og levercancer). Men det har intet at gøre med at leveren er fuld af gift, som man kan fjerne ved at drikke juice, saltvand, spise kål, tang, alger eller noget som helst andet! Sygdommene opstår oftest fordi leveren har været på overarbejde, og derfor ikke virker effektivt mere, eller er begyndt at slå forsvarsmekanismer til ved eksempelvis at danne for meget fedt.

Jeg kan da godt forstå at det lyder fristende med et hurtigt besøg i ”den fysiske skriftestol” efter X antal uger, måneder eller år med dårlig mad og for meget alkohol. Men hvis du virkelig vil passe godt på din lever og gøre noget godt for den, er der desværre ingen hurtige hokus pokus-tricks at hente.

Du skal derimod spise masser af økologiske, groft, grønt, fisk og andre gode kvalitets-proteiner. Sluk tørsten i vand, dyrk daglig motion og pas din nattesøvn. – Ikke bare i et døgn, men langt det meste af dit liv.

Det er et langt sejt træk og ikke noget kvik-fix, men det er sandheden. Rigtig god fornøjelse og tillykke med dit sunde liv:)

Hvis du er rask, er det bedste du kan gøre for din lever, at belaste den mindst muligt.

21 kommentarer

 1. Hej Lotte
  Tak for en god gennemgang af leveren. Var selv lige ved at hoppe på den der leverudrensning, men ville lige google Epsomsalt og faldt over din side, der støttede mig i min skepsis
  …Som (desværre) forventet, må jeg bare i gang med et langt sejt træk 🙂 Jeg glæder mig til at komme i gang med at give min krop det den faktisk har brug for.
  Hilsen Henriette

 2. Hej Henriette,

  Det glæder mig rigtig meget. Og ja, den sunde krop opnås kun ved at være sund på den lange bane. Dvs. at den grundlæggende kost er varieret og uden for meget tilsætning.

  Rigtig god fornøjelse!!:))

  Kærlig hilsen

  Lotte

 3. Hej Lotte,

  Jeg kan godt følge mange af dine argumenter ovenfor.
  Men hvis leveren ikke kan nyde godt af disse epsonsalt udrensninger, kunne den udrensende effekt så ikke være god til (måske med en teske i stedet for en spiseske i et glas vand om morgenen) at udrense tarmene, så disse kommer af med en masse af det ophobede “plak” som nedsætter tarmens funktion?
  Derved hjælper det jo indirekte leveren med at rense selve “kloaksystemet”, så giftstoffer m.v. nemmere kan udskilles – og andre gode ting i føden bedre kan optages pga. bedre forhold for microwilli osv…
  Jeg er helt med på, at det hele også kræver sund kost og en langsigtet plan…
  Men som mild kickstarter derfor, hvis man nu har været lidt hård ved kroppen, måske? 🙂

 4. Hej Martin,

  Synes ikke det giver medicinsk mening. Man skal ikke ‘rense’ sin tarm, tarmen er et af de organer der har det største celle-turnover. Man regner med at epithelet (beklædningen) i tarmen afstødes ca hver 3-4 dag, og dernæst kvitteres med afføringen. Og dermed renser den sig selv. Så der er på ingen måde nogen grund til at tage noget tarmrensende. Jeg ved ikke præcis hvad disse salte indeholder, men såfremt de forstyrrer den normalflora af bakterier vi alle har, kan der komme bakteriel overvækst af andre mindre hensigsmæssige typer som kan give smerter og gener..
  Hvad leveren angår; man kan ikke udrense sin lever, det er leveren der er rensende. Man kan bevare og beskytte dens væv og dermed evne til at danne de forskellige stoffer ved at spise generelt fornuftigt og lade være med at drikke og spise sig til skrumpelever og fedtlever.

  Kærlig hilsen

  Lotte

 5. Har netop fået anbefalet epson-kuren af min søster og hendes mand , der fortæller, “der kom mange små gladestesten ud i toilettet – opgav at tælle” – flere gange -ellers tyndt som vand og “vi fik ny energi” – ” har aldrig før os så sunde før” og ” har masser af energi”

  Jeg har læst dit indlæg – og tager IKKE kuren – kan godt huske noget fra anatomitimerne – var nær faldet i,,,
  Tak

 6. Men hvad er det så for nogle grønne klumper alle andre tager billeder af efter de har været på epson-kuren?

 7. har netop lige gennemgået en epsom kur, har for nogle år siden lidt meget af galdesten, disse er også i store mængder blevet konstateret ved scanning, blev derfor indstillet til operation, en nær bekendt deltager i disse operationer og fraråde mig at blive opereret da risikoen og bivirkninger var/er for store i forhold til lindring, derfor kikkede jeg mig omkring efter alternativer og faldt over epsom kuren den har hjulpet mig superfint, af natur er jeg en sur gammel teknokrat, der har holdt mig fra det alternative, men efter mit bekendtskab med epsom kuren er jeg begyndt at handle og tænke anderledes i forhold til hvad der er godt for mig

 8. Hej! Har lige fået anbefalet kuren og når man googler den, kommer der en masse begejstrede menneskers erfaringer. Der berettes om små og store sten/klumper, som frigøres sammen med afføring, når man tager kuren og at de efter flere kure ikke længere er at finde i toiletkummen. Hvad er det, hvis det ikke er ophobet slagger/sten? Mvh. Naya

 9. Hvis du klikker videre på nedenstående LINK finder du en videnskabelig artikel på emnet. Som du ville kunne læse udleder lægen, at de ”slagger” der kommer ud med afføringen blot er galde-farvet “sæber” fremstillet ved partiel forsæbning (sæbe dannelse) af olien.

  “In the usual “flush,” half a cup or more of a vegetable oil is consumed together with citrus juice and Epsom salts (magnesium sulphate), usually after a brief fast. Many green, brown, yellow or black blobs of various sizes may later appear in the bowel movements. Some bear a slight resemblance to gallstones, but they are not stones. They are merely bile-stained “soaps” produced by partial saponification (soap formation) of the oil. A recent demonstration found that mixing equal volumes of oleic acid (the major component of olive oil) and lemon juice produced several semi-solid white balls after a small volume of potassium hydroxide solution was added. After air-drying at room temperature, these balls became quite solid and hard.”

  http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/flushes.html

 10. Hvis du klikker videre på nedenstående LINK finder du en videnskabelig artikel på emnet. Som du ville kunne læse udleder lægen, at de ”slagger” der kommer ud med afføringen blot er galde-farvet “sæber” fremstillet ved partiel forsæbning (sæbe dannelse) af olien.

  “In the usual “flush,” half a cup or more of a vegetable oil is consumed together with citrus juice and Epsom salts (magnesium sulphate), usually after a brief fast. Many green, brown, yellow or black blobs of various sizes may later appear in the bowel movements. Some bear a slight resemblance to gallstones, but they are not stones. They are merely bile-stained “soaps” produced by partial saponification (soap formation) of the oil. A recent demonstration found that mixing equal volumes of oleic acid (the major component of olive oil) and lemon juice produced several semi-solid white balls after a small volume of potassium hydroxide solution was added. After air-drying at room temperature, these balls became quite solid and hard.”

  http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/flushes.html

 11. Hvis du klikker videre på nedenstående LINK finder du en videnskabelig artikel på emnet. Som du ville kunne læse udleder lægen, at de ”slagger” der kommer ud med afføringen blot er galde-farvet “sæber” fremstillet ved partiel forsæbning (sæbe dannelse) af olien.

  “In the usual “flush,” half a cup or more of a vegetable oil is consumed together with citrus juice and Epsom salts (magnesium sulphate), usually after a brief fast. Many green, brown, yellow or black blobs of various sizes may later appear in the bowel movements. Some bear a slight resemblance to gallstones, but they are not stones. They are merely bile-stained “soaps” produced by partial saponification (soap formation) of the oil. A recent demonstration found that mixing equal volumes of oleic acid (the major component of olive oil) and lemon juice produced several semi-solid white balls after a small volume of potassium hydroxide solution was added. After air-drying at room temperature, these balls became quite solid and hard.”

  http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/flushes.html

 12. Har ikke hørt om “aktiv-lever”. Hvad skulle det være?

  I forhold til de effekter flere skriver kan jeg henvise til nedenstående:

  Hvis du klikker videre på nedenstående LINK finder du en videnskabelig artikel på emnet. Som du ville kunne læse udleder lægen, at de ”slagger” der kommer ud med afføringen blot er galde-farvet “sæber” fremstillet ved partiel forsæbning (sæbe dannelse) af olien.

  “In the usual “flush,” half a cup or more of a vegetable oil is consumed together with citrus juice and Epsom salts (magnesium sulphate), usually after a brief fast. Many green, brown, yellow or black blobs of various sizes may later appear in the bowel movements. Some bear a slight resemblance to gallstones, but they are not stones. They are merely bile-stained “soaps” produced by partial saponification (soap formation) of the oil. A recent demonstration found that mixing equal volumes of oleic acid (the major component of olive oil) and lemon juice produced several semi-solid white balls after a small volume of potassium hydroxide solution was added. After air-drying at room temperature, these balls became quite solid and hard.”

  http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/flushes.html

 13. Hej Lotte.

  Jeg tror du har misforstået det basale i kuren.
  Det hedder ikke en Leverensnings kur. Men en Leverkur. Og det gør det af 2 grunde.
  Leveren er den som leverer første skridt i dannelsen af galdesten. Disse sten emulgerer og smelter evt sammen og bliver større mens de ligger/opsamles i galdeblære.
  Det er nærmere en galdestens kur.

  Der er intet i kuren i sig selv som renser leveren. Og det har absolut intet med skrumpelever at gøre.
  Kuren belaster på ingen måde leveren, og har intet med genopbygning at gøre. Ved ikke hvor det kommer fra. Blot at leveren er kroppens hurtigst regenererende organ og kan i løbet af kort tid gendanne op til 1/3 af sig selv.
  Det har den også brug for, da den fungerer med en hurtigere udskiftning af sine celler end andre organer.

  Har har måske haft 100 klienter som har undgået at få deres galdeblære fjernet, da de selv har formået at “skylle” galdestenene ud.
  Min eks tog kuren 3 gange med 14 dages mellemrum.
  Første gang kom en stor håndfuld store sten ud 1 – 2 cm
  Anden gang kom en håndfuld mindre sten ud.
  Tredie gang kom en håndfuld “brunligt/gyldent grus” ud.
  På Holbæk foretog de en scanning og kunne efterfølgende konstatere at galdeblæren var tømt. <3

  Hvis der ikke er nævneværdige galdesten i galdeblære vil det optræde som admin skriver overover.

  Epsonsaltet får slimhinderne til at udvide sig (ud over at det også virker afførende), og derved letter passagen.

  At kuren også renser tyktarmen er kun endnu et plus. Man skal blot huske at genopbygge det basiske miljø bagefter, og indtage føde med ekstra meget kostfiber og mælkesyrebakterier.

  Det har reddet mit liv at få renset min tyktarm med hele bukkehornsfrø. De løsner den plak og aflejringer af gammelt skidt som hindrer diffusionen mellem tyktarm og blodbanen.
  Kuren varer indtil man begynder at dufte af karry. Det er meget individuelt hvor lang tid der skal bruges for at rense tarmvæggensslimhinder. For mig tager det omkring 3 uger. Men jeg kender mange andre som begynder at dufte af karry efter kun 3-4 dage.
  Jeg var indlagt en måned på Frederiksberg Sygehus med det der senere viste sig at være en betændelse på tyktarmen. Bukkehorn bekæmper betændelse og hjælper med at heale op.

  Man kan sagtens nøjes med at bruge naturens egne produkter og spise fermenteret kost plus alm æbler..

  Men ellers er det korrekt at Leveren er et misforstået organ. Leveren er iflg Traditionel Kinesisk Medicin et feminint organ, men alle de følelser vi knytter til organet er af maskulin karakter: Vrede, irritation, frustration, jeg slår dig ihjel agtig energi.
  Leverens energi/vrede kan bedes indad i afmagt eller selvbebredelser og skal indre kaos, som typisk ses hos kvinder i 40 års alderen mht til smertefulde menstruationer. Andre udvikler For Lavt stofskifte eller autoimmune lidelser af enhver karakter.
  Lang historie. … Selvdestruktive lidelser er et resultat af en selvdestruktiv tanke/følelse.

  Det interessant er det dybe meget feminine aspekt i leveren, som ofte kommer i modsætning til det maskuline. Men det fører for vidt her, og vil blot starte en forvrænget debat.
  Men det er bla noget af det jeg taler om på mine 5 element kurser…
  Vil gerne bidrage med mere info, men slutter her 😉
  Hilsen Clauss Matteo Julian Gyllun

 14. Nb.
  Det som renser Leveren er citrusfrugt. Bittert. Oliven, pebberod, kapers osv.
  Og så blot huske at leve sundt og med varieret kost.

  Det som skader galdesaften er for ensformig og manglen på bitter kost.
  Nogle mener at dem som går sukkeramok, har større risiko for at dannegaldesten, da kulhydraterne påvirker sammensætningen af galdesaften, så den emulgerer og bliver en anelse mere “klæbrig”..

 15. Hvad så med os der har en dårligt fungerende lever? Hvad skal vi stille op med udslæt,kløe,gulsot,div.betændelsestilstande,væskeophobning i maveregion især,og i det hele taget.Minus hele korn,minus,alt med hvede,minus,alkohol,masser af bønner,linser,fisk& fjerkræ?Jeg er ærligt ved at få pip af at slods med kilo der ikke vil af så fandt ud af et ekstra godt måltid,resten fornuftigt,nul sovs,kager,slik,sødt.De færste 10kg er væk.

 16. Hej Arndal
  Jeg har en bekendt som jævnligt bruger “elsk din lever” kuren.
  I dag mødte jeg en tidligere kollega som også bruger den kur.
  Det har de begge gjort i flere år.
  De beretter om klarhed, ingen ømme muskler led eller andet.
  Selv er jeg meget skeptisk tør faktisk ikke rigtig begive mig ud idet.
  Fandt din side og er nu overbevist om at det faktisk måske slet ikke er så sundt som de påstår.
  Men hvordan kan det egentlig være at de så oplever det de gør.
  vh Anette Hansen

 17. Kære Anette,

  Jeg har selv prøvet en juicekur for år tilbage. Og jeg følte mig klart lettere i hele kroppen.

  Kommer man fra mindre sund mad vil en sådan kur gøre en kæmpe forskel i, hvordan man føler sig i kroppen. Men det har som sådan ikke noget med leveren at gøre.

  Nogen udfører disse kurer i forbindelse med yoga og retreats. Og det giver klart mening, hvis du føler det gør dig godt. Bare man ikke tro det renser leveren.

  Faste er gennem tiden brugt i mange forbindelser.

  Kærlige hilsner

  Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment