Hvorfor kan jeg ikke bare drikke cola light, når jeg gerne vil tabe mig?

Af d. 22. juli 2012

Hvorfor kan jeg ikke bare drikke cola light, når nu jeg har en meget sød tand og alligevel gerne vil spare på kalorierne?

Tjah… det virker også umiddelbart som en smart løsning, men det giver desværre nogle problemer på kort sigt og måske nogle rigtig alvorlige problemer på længere sigt.

Når man ser på langtidsvirkningerne, er sagen nemlig den, at Aspartam (som er det mest anvendte sødestof) er mistænkt for at have nogle ret alvorlige bivirkninger som eksempelvis udvikling af kræft, og at forårsage skader på centralnervesystemet. Man kender ikke til langtidsvirkningerne på mennesker, da stoffet trods alt ikke har været anvendt så længe endnu.

Når Aspartam nedbrydes i tarmen, er et af produkterne af denne proces træsprit! Jo, den er god nok. Træsprit!

Træsprit (også betegnet metanol) nedbrydes videre i leveren til formaldehyd og myresyre, som i tilstrækkelige mængder kan forårsage blindhed og dødsfald. Selvom mængden i ligt-sodavand er begrænser, er det altså stærke sager!!!

På trods af dette – men på baggrund af mange års forskning – har den danske Fødevarestyrelse frikendt Aspartam for at udgøre en sundhedsrisiko i de mængder, der findes i light-sodavand. Men her skal det understreges, at ingen af undersøgelserne har indebåret samspillet mellem Aspartam og de menneskelige gener. Der har kun været tale om dyreforsøg.

Jeg synes ikke at der er nogen grund til at sætte sit helbred på spil for en halv liter ”sukker-vands-attrap”. Samtidigt kan det også ødelægge dine tænder. Lindberg Tandlæge anbefaler alle deres patienter ikke at drikke for meget cola, uanset om det er med eller uden sukker, da de er meget syreholdige.

På kortere sigt har det vist sig, at kunstige sødestoffer generelt har en tendens til at ”snyde” kroppen, så den tror at den rent faktisk får sukker på grund af den søde smag; Blodsukkeret stiger, som når man får rigtig sukker, nem falder herefter igen, når kroppen forstår at det var falsk alarm. Herefter stiger lysten til sukker til et niveau, der var endnu større end før. Og så har det faktisk vist sig, at folk spiser mere end de ville have gjort, hvis de ikke havde drukket light-sodavanden. Den samlede kaloriemængde er hermed større, end hvis man havde holdt sig fra den kunstige læskedrik.

–          Temmelig uhensigtsmæssigt – især hvis man gerne vil tabe sig!

Jeg forstår godt, at det er fristende (hvis man da kan lide den kunstige, metalliske smag), men jeg håber at disse argumenter kan få dig til at tænke dig om en ekstra gang næste gang wanna-be-colaen kalder.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *