Kartofler er rig på C-vitamin

Af d. 27. september 2011

Kartoffel er rig på C-vitamin, B-kompleks, kalium, kalcium og jern. Næringsstofferne sidder tættest på skrællen, så lad være med at skrælle den. Kartoffelskræl indeholder desunden mange fibre.

Kartoflen kommer oprindeligt fra Sydamerika. Da spanierne kom dertil i 1500-Tallet, opdagede de, at indianerne levede godt på stamroer – eller kartofflen. De tog kartoflen med sig som føde på deres sejladser hjem til Europa og opdagede, at den lile rod holdte skørbugen væk.

Facts om C-vitamin – vidste du at?

  • At vi mennsker i modsætning til de fleste dyr, ikke selv danner C-vitamin i kroppen.
  • At din krops behov for C-vitamin øges, hvis du træner hårdt, samt hvis du ryger.
  • At C-vitaminet beskytter mod virus og bakterier, samt kroppens immunforsvar generelt.
  • At C-vitamin sammen med jern danner en af de 20 aminosyere, kroppen bruger til at opbygge protein. Den aminosyre, hvor proteinet kollagen indgår.
  • At proteinet kollagen indgår i dannelsen af brusk og knogler.
  • Og at, hvis man ikke får tilstrækkelig C-Vitamin, på sigt kan udvikle den klassiske mangelsygdom skørbug. Hvilket ses i flygtningelejre og katastrofeområder.
  • At C-vitamin finde i citrusfrugter, bær, tomater, blomkål, kartofler og grønne blad-grønsager, herunder spinat.
  • Og husk, når du tilbereder ovennævnte,  at C-vitamin nedbrydes af kogning, lys, ilt og varme!

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.