Kan du sidde på hug, knæle eller sidde i skrædderstilling?

Af Lotte Arndal d. 30. november 2022

I Danmark (og resten af den vestlige del af verden) er at sidde – at sidde på en stol. Andre steder i verden sidder man på hug. Da jeg var i Kina, så jeg mænd i jakkesæt sidde på hug og vente på bussen. I Japan er det normalt at knæle mens man eksempelvis drikker en kop te. Thailændere sidder ofte i skrædderstilling.

Hvad er så forskellen mellem dem og os? Den er, at man bliver stiv som et bræt, når man sidder meget ned på en stol. Man mister ganske enkelt sin mobilitet. Bevægeligheden i leddene bliver mindre og mindre. Både pga. inaktivitet og værre med alderen. 

Mange oplever stivhed i lænden og i hofterne. 

Her nogle gode øvelser du kan lave på kontoret eller hjemme for at holde dig smidighed og som du kan sætte ind i dit eksisterende træningsprogram som et supplement. Øvelser vi i Arndal anviser til mange af vores kunder over 40 år. 

  1. Sæt foden op på en stol, trappe eller lignende og pres frem i hoften med lige ryg.
  2. Læg benet op på et bord i 90 graders vinkel. Brug en pude under anklen, så det ikke gør ondt og du kan holde strækket. Læn dig indover benet med lige ryg. 
  3. Ovenstående stræk er for svært for mine ældre kunder. Dem sætter jeg på en bænk og beder dem lægge det ene ben over det andet.
  4.  I hug stillingen holder jeg fast i noget. Det er sådan jeg anviser øvelsen til flere af mine elever. Vi laver den også ved ribben, så man kan holde fast hele vejen fra stående til siddende. 
  5. Havfrue stilling. Benene ligger i 90/90 vinkel. Lige ryg. 

Hold strækket i ca. 60 sekunder med fokus på et roligt afspændende åndedræt.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *