Kan du ikke tåle gluten og/eller laktose?

Af d. 4. maj 2016

Mange jeg møder har selv stillet diagnosen laktose og/eller glutenintolerant (læs: og det kan man ikke)

Jeg har gennem de senere år mødt et utal af kunder, der hævder at være allergisk eller intolerant overfor laktose og/eller gluten.

Det har gennem årene været en trend og jeg stiller mig derfor altid skeptisk!!! Dette fordi, der er rigtig mange som mener/føler de er sundere, hvis de undlader disse madvarer. Og at det på den måde er blevet en kostretning/tro de følger.

Allergi eller intolerance overfor laktose eller gluten kan måles på en blodprøve. Og kun det. Alle de andre metoder er igen, for mig, mere en trosretning end det er videnskabeligt.

Mange hævder, at deres mave bliver oppustet ved indtagelsen af mælk og brød og at fordøjelsen går i stå. Og det er så der jeg må oplyse, at intolerance leder til det stik modsatte – nemlig diarre!! Når der er noget du vitterligt ikke kan tåle, vil din krop af med det i en fart!! Vores kroppe er jo super smarte.

Laktoseintolerance betyder, at du ikke kan fordøje sukkeret i mælken (laktose). Du mangler enzymet laktase, som er det der sørger for at mælkesukker/laktose kan optages i tarmen. Resultatet er diarre.

I forhold til gluten betyder det, at du ikke kan tåle gluten, som er proteinet i kornprodukter. Glutenintolerance starter som en betændelsesreaktion i slimhinde af tyndtarmen. Dette resulterer i at tarmen fungerer dårligere og alle nærringstoffer ikke bliver optaget ordentlig. Igen resultatet er diarre.

Flere kunder reagerer så med modsvaret, jamen jeg føler det er bedst for mig, selvom om blodprøven ikke viser jeg er intolerant. Og det er jo klart. For når vi handler i overensstemmelse med vores overbevisning, så får vi det bedre.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 kommentar

  1. Men hvis man spiser havregryn med mælk og sukker og derefter et gestus fuldkornstoast brød med smør og skine pålæg så får jeg diarré kan det være tegn på gluten tolerance

    1. Ja, det kan det. Jeg vil anbefale dig at lave en logbog, dvs. skrive ned, hvad du spiser og hvilken effekt det har på maven og dernæst gennemgå det med din læge. Din læge kan tage en blodprøve. Kh Lotte

  2. Altså nu kan jeg så fortælle at jeg har gluten intolerence og det bacere jeg på at når jeg indtager det, får jeg smerter i muskler og led og hvis det at, jeg holder op med at spise gluten holdig mad får det til at stoppe, så ved jeg ikke hvad jeg skal kalde det, ved du???

    1. Jeg kunne aldrig finde på at sige at det folk føler er forkert. Hvis man har en følelse som er rigtig for en skal man holde fast i den følelse.

      Det jeg skriver er at det kan måles på en blodprøv om man kan tåle, dvs. nedbryde laktose og gluten. Og det er det jeg tager udgangspunkt i som kostvejleder. Bygger alt min vejledning på videnskab. Når det er sagt så er der som sagt rigtig mange følelser omkring det at spise. Dem forholder jeg mig til, når jeg sidder med hver enkelt.