Kan du gå på toilettet andre steder end derhjemme?

Af d. 2. oktober 2018

Det er selvfølgelig noget af en overskrift, men ikke desto mindre er det faktisk meget relevant. Alt det med toiletbesøg og hvor godt maven fungerer, er ikke noget, jeg reklamerer med at mine forløb indeholder, for jeg synes, det er meget privat og noget, som jeg taler diskret om med hver enkelt kunde.

Men faktum er, at når vi taler sundhed, taler vi også fordøjelse. Men det er som sagt ikke noget, jeg slår stort op, for folk tænker, at det er meget privat at tale om.

Men ikke desto mindre kommer der her et indlæg om toiletbesøg.

Når man starter hos mig, skal man udfylde et indledende skema; alt lige fra skader, hvad man har trænet før, målsætning for forløbet, om man tager medicin, fødsler, kejsersnit, bækkenbund, hvor meget man ryger, hvordan ens søvn er, hvor meget man arbejder – og så er der et spørgsmål om, hvor meget man kommer på toilettet.

Det foregår en til en, det er ikke noget, jeg på noget tidspunkt gennemgår i plenum. Heller ikke, hvis man deltager i et gruppeforløb som en bootcamp.

Selvfølgelig skal man kigge på kosten, hvis maven er gået i stå. Jeg havde for noget tid siden en kvinde i et forløb, som under sin personlige målsætning havde, at hun gerne ville have en bedre fordøjelse. Da jeg mødte hende første gang, bad jeg hende om at uddybe. Hendes udfordring var, at der kunne gå flere dage mellem hun kom på toilettet. Hun havde været hos lægen som umiddelbart ikke kunne finde årsagen til de udeblivende toiletbesøg. Hun var blevet undersøgt og man fandt intet unormalt.

Jeg går i gang med kostvejledning. Som altid skal man sende billeder af det, man spiser, og jeg havde sammensat en rigtig god kost til hende, hvor der var masser af ikke-vandopløselige fibre, og hun lavede grød i flere varianter for at få  maven til at arte sig.

Men der skete ikke noget som helst. Det undrede mig virkelig meget, da kosten som sagt var fiberrig, og der var nok vand og daglig bevægelse. Der var ikke så meget rødt kød, og vi holdt igen med de rå grønsager, da de også kan være hårde ved en sart mave.

Til en af samtalerne gik jeg lidt i kødet på hende – på den gode måde. Jeg fornemmelde nemlig at der lå en forklaring mellem linjerne. Det viste sig nemlig, at hun rent faktisk havde trang til at gå på toilettet, men at hun holdt det tilbage. Hun ville kun gå på toilettet og lave stort eller bummelum eller hvad vi nu kalder det, når hun var alene hjemme i sin lejlighed. Hvis hendes mand var hjemme, ville hun heller ikke lave stort. Det gjaldt også, når hun var på arbejde, ude i byen eller hjemme hos andre.

Så når hun tog på ferie en uge et eller andet sted, kunne hun formå at undgå at gå på toilettet i en hel uge. Når jeg spurgte, om hun havde afføringstrang, kunne hun jo fortælle, at det havde hun, men hun formåede at holde det tilbage.

Så her er et eksempel på, at det ikke nødvendigvis handler om kosten. For hendes kost var faktisk ypperlig. Jeg henviste hende til en psykolog. Hendes situation var selvfølgelig i den mere ekstreme ende – om man så må sige – men jeg møder faktisk flere, der ikke vil gå på toilettet, hvis de er et fint sted, eller det ikke er et helt lukket toilet, eller hvis de er på besøg hos andre. Og så handler det jo ikke om kosten, eller om at kroppens funktioner ikke fungerer, men det er i stedet det mentale, der spiller ind.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *