Kan at svede under træning sammenlignes med svedeture i overgangsalderen?

Af d. 6. februar 2019

Ja, hvis du spørger en af mine kunder. Før efterårsferien havde jeg en ny kunde, en kvinde på 53 år, som skulle i gang med et forløb. Som altid sidder jeg og taler med kunden inden vi går i gang. Hører deres historie, målsætning, skader etc.

Kvinden fortæller hun kan mærke, at hun er ved at komme i overgangsalderen. Ikke kun at hendes blødning er begyndt at blive uregelmæssig, men hun er også begyndt at få de her berømte svedeture, som meget karakteriserer overgangsalderen. Jeg spørger hende, hvordan hun har det med det, da det er meget forskelligt, hvordan kvinder oplever deres overgangsalder. Lige som det er meget forskelligt, hvordan kvinder oplever deres graviditet.

Den kvinde, jeg sad med i sidste uge var faktisk allerede aktiv; Hun spillede tennis den ene dag, og cyklede en anden dag, og gik til fitness en tredje dag. Hun havde faktisk fem dage om ugen, hvor hun dyrkede en eller anden form for sport efter arbejdet. Af mig ønskede hun et skræddersyet program.

Hun sagde noget, som jeg virkelig har lyst til at dele med andre. Hun fortalte, at hun havde talt med flere af sine veninder om, at de havde det virkelig dårligt og decideret anstrengt med at få de her svedeture. Hun sagde, at hun havde et mere afslappet forhold til det, for hun var jo vant til at svede. Det synes jeg var en rigtig fin og god betragtning jeg aldrig har hørt før.

Hun fortalte, at når hun begyndte at svede om aftenen, så var følelsen ikke ukendt for hende. Det var jo noget hun oplevede næste hverdag, når hun dyrkede sport.

Nu er det sådan, at træning også hjælper, når man er i overgangsalderen. Men jeg synes, at det var en interessant forklaring, som jeg som sagt ikke har hørt fra andre kvinder før. Og det kan godt være, den ikke er videnskabelig, men der var nogle fine betragtninger i det, som du eller en, du kender, måske kan bruge.

Kvinden sagde også, at selv om hun ikke havde taget på som sådan, så kunne hun mærke, at kroppen ændrede sig. Det er også normalt. Hun kunne mærke, at selv om hun vejede det samme, så kom der mere fedt på maven. Der forklarede jeg hende er helt normalt, når man kommer i overgangsalderen og hormonspejlet ændrer sig.

Overgangsalderen indtræffer, når vi ikke har flere æg tilbage i vores æggeleder. Blødninger bliver uregelmæssigt. Udebliver helt til sidst. Og langsomt skrumper vores livmoder ind til en tør rosin. Ved godt det ikke lyder charmerende, men ikke desto mindre, sådan min lægeveninde forklarede det en dag.

Faktum er, at når vi rammer årgangsalderen taber vi muskelmasse. Så der skal trænes for at opretholde eller måske endda øge den en smule. Det var derfor kvinden ønskede et skræddersyet program. Træning ved høj intensitet kan som sådan ikke erstattet tabet af østrogen, men et studie af  Ylva Hellsten, professor i integreret fysiologi på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet skriver:

»Træning ved høj intensitet giver nogle af de samme signaler til kroppen, som østrogen gør. Signaleringen kommer igennem aktivering af musklerne, og derfor kan motion, ligesom østrogen, beskytte blodkarrene og samtidig forhindre tab af muskelmasse«, siger hun.

Hun er en af forskerne bag et studie, der for nyligt blev udgivet i det engelske medicinske tidsskrift The Journal of Physiology.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *