Juice
Af d. 22. september 2014
Juice af frugt og grøntsager er et sundt alternativ til sodavand og andre søde drikke. Men det er ikke en fast del af din sunde daglige kost, for frugt og grønt skal spises, ikke drikkes. Når du tygger et æble eller en gulerod, udskiller du nogle vigtige fordøjelsesenzymer i mundhulen, som hjælper med at fordøje maden efterfølgende. Hvis du derimod bare drikker og synker, bliver enzymerne ikke udskilt og det gør, at din krop vil optage langt mindre af mineralerne og vitaminerne. Din krop får ganske enkelt ikke det optimale ud af frugten og grønt- sagerne, når du drikker den. (Béliveau og Gingras, 2008).
Desuden indeholder frugtjuice sukker i form af fruktose. Det vil sige, at du får en del energi og en hurtig stigning i blodsukker efterfulgt af et lige så hurtigt fald. Dette er for det første ikke sundt, hvis det sker for ofte, og for det andet kan det medføre en fornemmelse af sult og dermed gøre, at du spiser mere, fordi du drak juice. Grøntsager indeholder flere fibre og mindre sukker end frugt, og derfor vil dit blodsukker ikke stige voldsomt, når du drikker det. Men en juice af grøntsager vil aldrig mætte, som den samme mængde grøntsager ville, hvis du havde spist dem hele. Derfor mener jeg ikke, at du bør drikke din mad, hvis du har mulighed for at spise den. Og slet ikke, hvis du har tendens til at spise for meget eller har en træg fordøjelse.
Béliveau, Richard og Dennis Gingras: “Kost mod kræft. En guide til fødevarer der forebygger”. 2008