Jeg sidder stille og er dybt koncentreret. Spørgsmålet er nu, hvor meget energi bruger min hjerne?

Af Lotte Arndal d. 25. september 2023

Mange af os har oplevet det – en lang arbejdsdag med krævende mentalt arbejde eller intens koncentration, hvor vi føler, at vores hjerne arbejder på højtryk. Du kan måske tænke, at denne koncentration brænder en betydelig mængde energi og at du egentlig skal kompensere med ekstra mad. Dog viser forskningen, at selv under krævende mentale opgaver påvirker det ikke din daglige kaloriebalance så meget.

Selv når vi ikke bruger hjernen meget aktivt, bruger den stadig en god del energi. Selvom den kun udgør 2% af vores kropsvægt, vil den, når din krop er i hvile, bruge omkring 20% af den samlede energi  som din krop forbrænder for at opretholde grundlæggende funktioner som vejrtrækning og hjerteslag (1,2).

Jeg har før redegjort, at man i hvile i grove træk vil forbrænde 1 kcal per kg kropsvægt i timen (dette er et gennemsnit der ikke tager højde for køn, alder, kropskomposition, m.m. men for letheds skyld forholder vi os til dette i nedenstående eksempel).

Hvis du vejer 70 kg, svarer det altså til, at du forbrænder 70 kcal i timen og hjernens energiforbrug på 20% vil altså svare til 14 kcal i timen, i dette eksempel.

Når du fokuserer intensivt på opgaver, der kræver dyb tænkning eller problemløsning, vil hjernens energiforbrug, på trods af at skulle arbejde hårdere, næsten ikke ændre sig (2,3). Den lille stigning man måske vil kunne se, kan udgøre omkring 25% af den samlede energi, du forbrænder i den pågældende periode. Dette ekstra energiforbrug er midlertidigt og falder tilbage til det normale, når den mentale aktivitet stopper (3,4).

Hvad betyder det for vores person på 70 kg? Selvom 25% af vores samlede energiforbrug lyder af meget, skal vi huske på, at det er en stigning på 5%. Det vil altså sige, at de 14 kcal som vores persons hjerne alligevel vil forbrænde i hvile, max vil stige til 17-18 kcal, altså en ændring på 3-4 kcal i timen. Ikke ligefrem noget at skrive hjem omkring.

Så selvom hjernen bruger lidt mere energi under intens koncentration, betyder det ikke nødvendigvis, at du behøver at spise ekstra for at dække det. Dit samlede kaloriebehov afhænger mere af dit generelle stofskifte, fysisk aktivitet og kostvaner.

1. Faria-Pereira & Morais (2022): Synapses: The Brain’s Energy-Demanding Sites

2. Raichle & Gusnard (2002): Appraising the brain’s energy budget

3. Sokoloff et.al. (1955): The Effect of Mental Arithmetic on Cerebral Circulation and Metabolism

4. Dienel (2019): Brain Glucose Metabolism: Integration of Energetics with Function

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *