Hvorfor er sauna godt?

Af Lotte Arndal d. 8. september 2023

En tur i saunaen er mere end blot en dejlig måde at slappe af på – det er også en skjult kilde til flere sundhedsmæssige fordele. Artiklen her dykker ned i de overraskende måder, hvorpå regelmæssig sauna-brug kan styrke dit velbefindende.

Vi begynder med det mest forbløffende – saunabesøg kan beskytte dig mod alvorlige sundhedsproblemer. Studier viser, at hyppig saunabrug kan reducere risikoen for forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, demens og endda luftvejssygdomme. Det er som en forsikring for din sundhed, du aldrig vidste, du havde tilgængelig (1,2,3).

Men saunaen er ikke kun en forebyggende foranstaltning. Den har også en evne til at lindre eksisterende sundhedsproblemer. Mennesker med muskelsmerter, hovedpine, influenza og endda nogle COVID-19-patienter har rapporteret forbedring efter en periode med regelmæssig saunabrug (3, 4). 

Det er endda blevet foreslået, at for personer som af den ene eller anden grund ikke kan dyrke fysisk aktivitet, vil regelmæssig saunabrug MULIGVIS kunne opveje dette, da nogle af de effekter man har set fra sauna kan sammenlignes med dem man ser fra moderat- til højintens træning (3).

Men hvordan sker det hele? Mekanismerne bag saunaens mirakler er imponerende. Den sænker blodtrykket, har antiinflammatoriske og antioxidantfremmende egenskaber, reducerer stressniveauer og styrker immunsystemet. Derudover forbedrer den blodcirkulationen, hvilket bidrager til at din krop hurtigere kan få tilføjet næring og komme af med affaldsstoffer (1,2,3,4).

Saunaens magi kan muligvis forklares med et fascinerende koncept kaldet hormese. Det handler om kroppens reaktion når vi udsætter os selv for mild stress som når vi træner eller varmestress, som vi oplever når vi er en tur i saunaen. Dette aktiverer processer, der hjælper med at holde vores celler unge og måske endda forlænger vores levetid (5). 

Så næste gang du går ind i saunaen, er det mere end bare en afslappende oplevelse – det er en dybdegående investering i din sundhed og en måde at omfavne livets velvære.

Laukkanen et.al. (2015): Association Between Sauna Bathing and Fatal Cardiovascular and All-Cause Mortality Events

Laukkanen et.al. (2018): Cardiovascular and Other Health Benefits of Sauna Bathing: A Review of the Evidence

Laukannen et.al. (2023): Does the Combination of Finnish Sauna Bathing and Other Lifestyle Factors Confer Additional Health Benefits? A Review of the Evidence 

Hussain & Cohen (2018): Clinical Effects of Regular Dry Sauna Bathing: A Systematic Review

Rattan, S. (2019): “Hormesis for Healthy Aging” in “The Science of Hormesis in Health and Longevity (s. 201-212)

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *