Hvorfor er der så megen snak om at B12 vitamin er vigtigt?

Af d. 19. maj 2012

Simpelthen fordi det er vigtigt! Og fordi så mange mennesker efterhånden lever som vegetarer, og derfor ikke får tilstrækkeligt at vitaminet som findes i animalske fødevarer som kød, mejeriprodukter, ost, æg og fisk.

Hvis man ikke får tilstrækkeligt at B12 vitaminet, kan man risikere at man ikke danner røde blodlegemer nok, at nervesystemet ikke fungerer optimalt og i sidste ende kan man udvikle demens.

Desuden har B12 vitaminet biokemisk betydning for omsætning og fedt og de aminosyrer som skal blive til protein i kroppen.

Fordi B12 vitaminet har så stor betydning for både nervesystemet og proteinomsætningen, er det afgørende, hvis du vil have noget ud af din træning.

Man skal ikke være bange for at spise for meget af fødevarer med B12 vitamin. Alle B-vitaminer er vandopløselige, så det overskydende forsvinder bare igen med urinen. Desuden er vitaminet ret svært at optage i tarmen, så overdosering er meget, meget sjælden – medmindre man får det intravenøst.

Der er et par faktorer, som man skal være opmærksom på hvis man i forvejen ikke får nok B12 vitamin. Vitaminet kan nemlig nedbrydes af:

  • Alkohol
  • Store mængder vand
  • Sollys
  • Sovepiller
  • Høje mængder østrogen

En voksen person skal i gennemsnit have 2 mikrogram B12 vitamin i døgnet. Det svarer til 100 gram okseculotte og 1 æg. Så det skulle bestemt være til at overkomme uden vitamintilskud.

Hvis du er gravid, har du dog brug for lidt ekstra – cirka 2,5 mikrogram i døgnet.

Det er rigtig vigtigt at få B12 under graviditeten! Faktisk kan det medføre nedsat vækst og i sjældne tilfælde også mental retardering hos barnet.

Hvis du insisterer på at vedblive vegetar under graviditeten, er det derfor vigtigt at du tager tilskud i hele perioden.

Vitaminet er altså rigtig vigtigt, men også ret nemt at få tilstrækkelige mængder af gennem en normal og varieret kost. Der er kun grund til at være ekstra opmærksom hvis du er vegetar eller veganer.

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *