Hvordan undgår man halsbrand og sure opstød?

Af d. 31. maj 2012

Halsbrand og sure opstød er i virkeligheden mavesyre, som glider op i spiserøret.

Der sidder ellers en meget effektiv lukkemuskel dér hvor spiserøret går gennem den flade mellemgulvsmuskel. Dens funktion er at sørge for at der kun er passage fra munden og ned i maven – og ikke omvendt, som det er tilfældet ved sure opstød og halsbrand.

Hvis musklen ikke lukker som den skal, har det ofte noget med livsstilen at gøre. Store portioner mad, fed mad, kaffe, rygning, chokolade og faktisk også pebermynte er de værste syndere i denne forbindelse. Desuden kan overvægt betyde at fedtet på bugen presser maden i mavesækken opad, så for overvægtige vil det næsten altid hjælpe at tabe sig.

Mange mennesker negligerer det faktum at spisevaner kan gøre en kæmpe forskel i mange sammenhænge, men lige hér er det altså værd at give det et forsøg. Man vil mærke stor forskel indenfor meget få dage.

De sure opstød og halsbranden er som sådan ikke nogen sygdom, men hvis det opstår hyppigt, kan spiserøret få skader, som er meget svære at rette op på. Derfor bør det tages seriøst fra begyndelsen.

Jeg siger ikke at man aldrig mere kan spise chokolade eller drikke rødvin, men det kan godt være en god idé med en længere pause hvor man ikke provokerer lukkemusklen på spiserøret inden man igen – helt moderat – kan snuppe sig et glas vin i ny og næ.

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.