Hvordan opstår mælkesyre i musklerne?

Af d. 10. april 2015

Lidt mere information om mælkesyre. Så håber jeg at alle jer, som går i gang med, at træne hårdt og oplever dette er blevet klogere på emnet:))

Alle, der har prøvet at træne forholdsvis hårdt, har oplevet følelsen af at musklerne ”syrer til” og at det derfor bliver svært og ubehageligt at opretholde træningsintensiteten.

Der sker det, at noget at det kulhydrat, som findes i musklerne omdannes til mælkesyre (laktat) når der udføres arbejde, uden brug af ilt. Det kaldes anaerobt arbejde.

Ved let til moderat arbejde kan iltproduktionen godt følge med – og der vil ikke dannes mælkesyre, men når arbejdet bliver hårdere (som regel ved en puls omkring 150-170 slag pr. minut), kan kredsløbet ikke nå at forsyne muskler med tilstrækkelige mængder ilt, og derfor slår det anaerobe energisystem til.

Tidligere troede man, at årsagen til at man syrede mere og mere til i takt med at arbejdet blev hårdere var, at der blev produceret mere mælkesyre jo hårdere arbejdet var. Men det har vist sig, at det hænger lidt anderledes sammen. Når musklerne når et vist niveau af mælkesyre, kan leveren simpelthen ikke følge med i transporten af mælkesyren var fra musklerne. Og derfor stiger koncentrationen, da der jo stadig produceres mælkesyre.

Faktisk er både lever og nyrer med til at fjerne mælkesyren fra musklerne under arbejde. Det interessante er, at nyrerne fortsætter med at fjerne mælkesyre under moderat arbejde, mens leverens evne til dette nedsættes markant på trods af, at musklerne skal bruge så meget blod under arbejde, at organerne i kroppen ikke får den mængde blod de har brug for, for at kunne fungere optimalt.  Dette påvirker ikke nyrerne nævneværdigt, men derimod kan leveren ikke fungere uden den rette mængde blod.

Det gode er, at man kan træne sin krops evne til at udholde mælkesyren, så den ikke føles så ubehagelig. Men det kræver, at man rammer den dér grænse hvor man virkelig kan mærke syren – og holder intensiteten i et par minutter flere gange om ugen. Dette er nødvendigt, hvis man vil muliggøre hårde træningspas, hvor både muskler og puls kommer på prøve – og det er jo som bekendt den allermest sunde og effektive træningsform.

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *