Hvordan motion fremmer din hjernes sundhed

Af d. 3. oktober 2011

Hvis du ønsker at bibeholde en skarp hjerne, er det afgørende, at du jævnligt sørger for at dyrke en eller anden form for motion.

 

Motion:

 

  • Hjælper med at neutralisere de skadelige virkninger af stress.

Motion øger niveauet af serotonin, dopamin og noradrenalin, og kan faktisk hjælpe med at beskytte dine celler mod virkningerne af stresshormonerne i din hjerne.

  • Øger insulinfølsomheden.

Motion hjælper med at fremme kroppens normale modtagelighed over for insulin, hvor især styrketræning bidrager til at fremme normal insulinfølsomhed.

  • Løfter dit humør.

Motion har vist sig at forbedre din følelsesmæssige tilstand og dit humør, som kan påvirke hukommelse og den kognitive funktion.

  • Forbedrer din læring.

Motion øger niveauet af hjernens signalstoffer kaldet vækstfaktorer, som bidrager til at danne nye hjerneceller.

 

I og med ens alder stiger, er der en tendens til at ens stamceller bliver mindre aktive samtidig med man producerer færre nye celler. Dette kan med til nedsætte ens hjernefunktion, hvilket er grunden til at motion har en gavnlig effekt på din hjerne.

 

Styring af den mentale og følelsesmæssige stress for en sund hjerne

 

Når du føler dig stresset går dine binyrer og hypofyse ind i et “flight eller kæmpe”-mode og frigiver derved adrenalin, kortisol og dopamin ind i blodbanen.

Når der er en falsk alarm – som er tilfældet ved det meste stress i hverdagen –  kan disse kraftfulde stoffer overbelaste din hjerne, hvilket betyder et uoptimalt helbred for din hjerneceller.

Kortisol kan specielt være problematisk, hvis det frigives for ofte i din hjerne. Når kortisol fortsat er til stede, kan det føre til en uoptimal hukommelsesfunktion, og at for meget kortisol samtidig kan påvirke dit humør.

For at undgå disse usunde påvirkninger i din hjerne, er det vigtigt at lære at slappe af og tillade din krop at vende tilbage til en sund balance.

 

Når dette sker, kan de sunde signalstoffer fungere optimalt.

At fremme en sund balance og bandlyse kortisol efter en periode med stress, er ikke svært og det bliver nemmere med træning, selv for dem der finder det svært at slappe af. Det at spise mad med et højt glykæmisk indeks, som er et udtryk for kulhydraters evne til at hæve blodsukkeret, såsom korn, sukker og forarbejdede kulhydrater, forårsager overspænding og får blodsukkeret til at stige, hvilket fører til en uensartet brændstofforsyning til din hjerne. Blodsukker hænger sammen med insulin niveauer og insulinfølsomheden, da en kraftig stigning i blodsukkeret, som sker ved indtagelse af mad med højt glykæmisk indeks, medfører et højt insulinniveau.

En 2003 undersøgelse, udgivet i ”Proceedings af the National Academy of Science”, fandt en sammenhæng mellem blodsukkerniveauer, insulinfølsomhed og hukommelse.

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *