Hvor meget skal dit barn veje for meget, før du griber ind?

Af d. 1. maj 2019

Jeg har en del forældre, som jeg rådgiver og hjælper i gang i forhold til deres større børn, som vejer for meget.

Det er en vigtig etisk diskussion om, hvornår man bryder ind, når et barn vejer for meget. For der er ikke nogen, der bliver overvægtig fra den ene dag til den anden. Hverken når man er barn eller voksen. Det kommer ofte på henover en længere periode.

Hvis man som barn er normalvægtig, bliver man ikke lige pludselig overvægtig. Man tager gradvist på.

Forældrene søger råd hos mig, fordi deres børn, typisk mellem 13-17 år, er begyndt at tage på. Forældrene kan se, at de er begyndt at få tydelige fedtdepoter på kroppen. Specielt kan man se det på drengene, der begynder at få fedt på brysterne.

Forældrene spørger, hvornår jeg synes, man skal gøre noget ved det. Min holdning er jo før jo bedre – og det skal ikke misforstås. Men det er klart, at det er nemmere og bedre at få ændret vaner, når man er en 14-årig dreng, der vejer otte kilo for meget, end det lige pludselig er 17 kilo for meget. Hvilket jo er for meget på sådan en forholdsvis lille krop.

Så jeg synes, man som forælder skal være opmærksom, når børnene begynder at afvige fra normalkurven, både over og under.

Som jeg også har talt med flere om, så er det oftest en læge, der først siger, at man skal begynde at være opmærksom på vægten.

Min pointe er også, at de forældre, som kontakter mig, selvfølgelig har diskuteret det, før de kommer til mig, og flere af dem har også selv prøvet at hjælpe deres barn. Det kan både være godt og skidt. For det første vil jeg sige, at mange af de ting, de prøver at gøre for at hjælpe deres børn er direkte forkert. Når man ikke har noget uddannelse indenfor bevægelse, kost og træning, skal man virkelig passe på med at begynde at irettesætte og vejlede sit barn. Så jeg vil helt klart råde til, at man får noget hjælp til det. Det vil jeg, fordi det er så vigtigt, at de her unge mennesker bliver grebet an på den positiv, empatisk og kærlig måde, og man må ikke begynde at pille ved deres selvværd, så de får følelsen af, at de ikke er gode nok. Det er slet ikke det, det handler om.

Men det er vigtigt, at der bliver grebet ind tidligt, så det ikke ud over at være sundhedsskadeligt for barnet også går ud over barnets sociale liv; man bliver drillet, man kan ikke være med i de samme aktiviteter, som sine kammerater, eller man tør ikke få en kæreste, og det påvirker ens seksuelle debut, fordi man ikke tør vise sig nøgen over andre.

Her skal nævnes af forældrene ofte, men ikke altid, også har udfordringer med vægten.

10-25 af børn og unge vejer for meget. Vil anbefale dig at læse artikel fra Vidensråd for Forbyggelse. Virkelig interessant. Og bemærk at der i artiklen foreslåes, at der allerede gribes ind under graviditeten.

KLIK IND HER

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *